OTOpedija

Atmosfera

Atmosfera je plinoviti omotač koji okružuje Zemlju i druga nebeska tijela

 

Banka

Banka je ustanova koja posluje na tržištu novca i vrijednosnih papira

 

Biogorivo

Biogorivo spada u obnovljive izvore energije, a dobiva se preradom biljaka te iz industrijskog ili poljoprivrednog otpada.

 

Dječja štednja

Odvajanje određene količine novca i spremanje na račun u banci, koji za vas – sve dok ne prikupite iznos koji želite - brižno čuva vaš prijatelj OTO. :-)

Jeste li znali da u OTP banci možete ugovoriti Dječju planiranu štednju?

 

Ekologija

Ekologija je znanost o suživotu svih živih organizama u prirodu – proučava njihov utjecaj na okoliš te djelovanje okoliša na njih 

Jeste li znali da je sredozemna medvjedica, poznata i kao „morski čovjek“ jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu?

 

Kuna

Kuna je sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, uvedeno na Dan državnosti 1994. godine

 

Mars

Četvrti planet Sunčevog sustava koji je zbog velikih količina željeza crvene boje pa je prozvan i „crvenim planetom“

Jeste li znali da su svi planeti u Sunčevom sustavu osim Zemlje dobili imena po likovima iz rimske mitologije?

 

Neobnovljivi izvori energije

U neobnovljive izvore energije spadaju nafta, ugljen i plin. Njihova su nalazišta ograničena i jednom kad se iscrpe ne mogu se nadomjestiti.  Osim toga, njihovim izgaranjem nastaju staklenički plinovi koji štetno utječu na okoliš. 

 

Novac

Novac je sredstvo plaćanja – može biti kovani ili papirnati.

Jeste li znali da je prvi novac nastao u 7. stoljeću prije Krista, u državi Lidiji u Maloj Aziji?

 

Novčana štednja

Racionalan pristup potrošnje novčanih sredstava u svrhu  prikupljanja određenog iznosa na bankovnom računu ili kasici prasici

Jeste li znali da se 31. listopada obilježava Svjetski dan štednje?

 

Obnovljivi izvori energije

U obnovljive izvore energije ubrajaju se energija sunca, vjetra, vode, biogoriva, bioplin te geotermalna energija. Dobivaju se iz prirode te se mogu djelomično ili u potpunosti obnavljati i nisu štetni  za okoliš.

 

Prirodne znanosti

Prirodne znanosti u koje spadaju fizika, kemija, biologija i geologija proučavaju, opisuju i objašnjavaju živu i neživu prirodu.

 

Recikliranje

Recikliranje je proces prikupljanja, sortiranja i prerade već korištenih materijala kako bi ih se moglo ponovno upotrijebiti, odnosno iz njih proizvesti nešto novo.

Jeste li znali da se papir, plastika, staklo, metal, tekstil i elektronička oprema mogu reciklirati?

 

Sunčev sustav

Sunčev sustav se sastoji od zvijezde i planeta, kometa, prirodnih satelita, asteroida i drugih objekata koji se kreću oko nje.  U Sunčevu sustavu se nalazi osam planeta, a  prema udaljenosti od Sunca to su Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. 
*Do 2006. godine Pluton se navodio kao deveti planet, no te je godine isključen i od tad se naziva  „patuljastim planetom“ .

 

Štednja energije

Racionalan pristup potrošnji energije u svrhu zaštite okoliša i smanjenja troškova. (Zatvaranje slavine tijekom pranja zubi; gašenja svjetla u prostorijama u kojima se ne boravi…)  

 

Zemlja

Zemlja je treći planet udaljen od Sunca pa je još nazivaju i "trećim kamenčićem od Sunca“. Jedini je planet u Sunčevom sustavu na kojem ima inteligentnog života, a nazivaju ga i „plavim planetom“ jer je više od 70% površine prekriveno vodom.

Jeste li znali da je Sunce najbliža zvijezda  Zemlji?  Nalazi se u središtu Sunčeva sustava i spada među zvijezde koje nazivamo žuti patuljak.

 

Igrajte se s OTOm i putem svojih mobilnih uređaja!

Mobilna aplikacija Svemirac OTO omogućuje vam odabir zabavne bojanke, slagalice različitih razina složenosti, dinamične igrice sakupljanja zvjezdica, uparivanje oblika, provjeru znanja putem jednostavnog kviza, izračun svemirskih godina i fotografiranje s OTOm, te je namijenjena djeci od 4 do 8 godina. Aplikacija je dostupna i na Android i iOS mobilnim platformama. Saznajte više...

OTO priča

Upoznajte malog, dobronamjernog i veselog vanzemaljca i sondu koja ga uvijek prati...

OTOpedija

Saznajte sve što ste oduvijek htjeli znati o svemiru, očuvanju prirode, štednji, energiji i još puno toga...

OTO bojanka

Zaboravite na dosadu i zabavite se bojanjem cool svemirskih sličica...

OTO download

Izaberite pozadinu za vaš PC ili mobitel i pogledajte što vam je OTO pripremio!

Zanima vas kako se OTO snalazi na Zemlji? Saznajte gdje je sve bio i što je radio, provjerite koji su mu planovi jer možda i vi možete postati dio OTO svijeta i pridružiti mu se u njegovim pustolovinama...