3-D Secure program sigurne internetske kupnje

3-D Secure program sigurne internetske kupnje

Platni sustavi Mastercard International i Visa International razvili su program za sigurnu internetsku kupnju baziranu na 3-D Secure (Three Domain Secure) modelu pomoću kojeg se svaki korisnik kartice autentificira svom izdavatelju kartice i samim time potvrđuje svoje sudjelovanje u procesu online kupovine. 

3-D Secure je besplatna usluga za sigurnu online kupovinu Mastercard i/ili Visa karticama OTP banke d.d., a za korištenje ove usluge potrebno je prijaviti broj mobilnog telefona u sustav OTP banke d.d. Ako broj mobilnog telefona korisnika već postoji u sistemu banke i nije se u međuvremenu mijenjao, nije potrebna nikakva dodatna prijava.

Usluga se koristi na web prodajnim mjestima koja podržavaju Mastercard ID Check i/ili VerifiedbyVisa odnosno Visa standard, a prepoznatljiva su po istaknutom logotipu

OTP banka d.d. primjenjuje 3DS 2.1 protokol koji omogućava dodatnu sigurnost i jednostavnije korištenje usluge prilikom kupovine putem Interneta. Za klijente koji imaju ugovorenu uslugu OTP Direkt s ugovorenim m-tokenom autentifikacija prilikom online kupovine odvijat će se putem m-token push poruke, ako trgovac podržava nove sigurnosne standarde za online kupovinu. Slikovni prikaz svih autentifikacijskih modela (preslika ekrana prilikom Internet kupovine) nalazi se ovdje.

Korisnicima kartica je dozvoljeno provesti do ukupno pet uzastopnih transakcija bez dodatne potvrde ako su u pojedinačnom iznosu do 250 kn, odnosno protuvrijednosti do 30 EUR i ako je zbroj takvih kupovina niži od 750 kn, odnosno protuvrijednosti od 100 EUR. U slučaju kumulativnog iznosa kupovina bez potvrde višeg od 750 kn (100 EUR) sustav plaćanja će tražiti 3DS2 potvrdu, kao i za iznose više od 250 kn (30 EUR). Pretplate na usluge pružatelja iz Europskog gospodarskog prostora (EEA) će trebati inicijalno potvrditi 3DS2 autorizacijom te ponovo potvrditi svakih šest mjeseci, zbog sigurnosti klijenata.

Aktivacija usluge odvija se jednostavno i brzo kroz sljedeće korake:

  • Uslugu aktivirajte putem web stranice OTP banke d.d.
  • Prilikom aktivacije potvrdite identitet i definirajte osobnu pozdravnu poruku te PIN za uslugu.
  • Upute za aktivaciju možete preuzeti ovdje.

Tijek 3-D Secure kupovine:

  • Korisnik odabire željenu robu i/ili usluge te unosi tražene podatke za plaćanje karticom putem Interneta.
  • Web prodajno mjesto se automatski povezuje s bankom radi provjere je li kartica aktivirana za korištenje Mastercard ID Check i/ili VerifiedbyVisa odnosno Visa usluge.
  • Ovisno o standardu kojeg koristi web trgovac, na ekranu za potvrdu plaćanja korisniku kartice se ispisuje poruka ''Otvorite push poruku pristiglu na Vaš mobilni uređaj i potvrdite plaćanje u Vašoj OTP m-token aplikaciji'' ili se pojavljuje prozor s osnovnim detaljima o transakciji i osobnom porukom te zahtjevom za unos PIN broja i jednokratne zaporke.
  • Ako su uneseni podaci ispravni, korisnik prima poruku o uspješnoj autentifikaciji te se preusmjerava na web prodajno mjesto.
  • Web prodajno mjesto nastavlja sa standardnom obradom transakcije tako da u banku šalje autorizacijski upit o statusu kartice i raspoloživom stanju na računu.
  • Banka, ovisno o statusu provjere, odobrava ili odbija transakciju.
  • Slikovni prikaz svih autentifikacijskih modela (preslika ekrana) prilikom kupovine putem Interneta se nalazi i ovdje.