Vlastiti izvori energije OTP banke

OTP banka prva je banka u Hrvatskoj koja koristi vlastite izvore energije. Izgradnjom tri solarne elektrane u tri sunčana grada – Dubrovniku, Zadru i Puli, osigurat će dio potrebne električne energije na upravnim zgradama.

Ovih dana u pogon je puštena solarna elektrana na upravnoj zgradi u Zadru. Fotonaponski sustav snage 21 kW realiziran je ugovorom o zajedničkom financiranju projekta poticanja obnovljivih izvora energije korištenjem subvencioniranih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 313.000 kuna, od čega Fond financira 40 posto opravdanih troškova, to jest do 96.200 kuna. Fotonaponski sustav instaliran je na upravnoj zgradi u Zadru, a proizvodit će struju za potrebe lokalnih potrošača u zgradi – klimatizaciju, rasvjetu, potrebe IT infrastrukture, liftove i drugo. Povrat ulaganja očekuje se u roku od osam i pol godina.

Ovo je druga solarna elektrana OTP banke. Elektrana na zgradi poslovnog centra u Dubrovniku, snage 25 kW, koristi se već godinu dana. Ulaganje u dubrovačku elektranu iznosilo je 361.000 kuna, a sredstva je u potpunosti osigurala OTP banka. U tijeku je planiranje izgradnje solarne elektrane na zgradi poslovnog centra u Puli, snage do 30 kW, čija se realizacija očekuje tijekom ove i sljedeće godine.

U poslovnu strategiju OTP banke ugrađeno je uvođenje mjera smanjenja utjecaja na okoliš. Kao banka koja značajni dio svojeg poslovanja ostvaruje uz obalu, prepoznali smo mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije iz sunčanih elektrana instaliranima na našim zgradama u „sunčanim gradovima". Zahvaljujemo Fondu što nas je prepoznao kao vrijednog partnera za korištenje subvencije. Nastavit ćemo razvijati projekte iz područja poticanja razvoja korištenja obnovljivih izvora energije,“  izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

Izgradnjom vlastitih sunčanih elektrana OTP banka u svojoj poslovnoj strategiji provodi i smjernice Europske unije o energetskoj učinkovitosti tj. proizvodnji električne energije na mjestu potrošnje. U proizvodnom portfelju OTP banka ima i Sunčane kredite za koje postoji sve veće zanimanje. U okviru svog programa Zeleno svjetlo za okoliš, OTP banka na razne načine nastoji smanjivati svoj utjecaj na okoliš, razvijati projekte energetske učinkovitosti, kao i unaprijediti vlastiti sustav odvajanja otpada.