Rezultati OTP banke za 2013. godinu

Rast tržišnih udjela uz zadržavanje operativne dobiti

Banka je rasla u svim bitnim tržišnim udjelima – kreditima stanovništvu i gospodarstvu. Povrat na aktivu i kapital višestruko je bolji od pokazatelja tržišta.

OTP banka je u 2013. godini ostvarila ukupnu dobit nakon oporezivanja u visini 65 milijuna kuna što je u usporedbi s ostvarenom neto dobiti u prethodnoj godini smanjenje od 35 posto. S obzirom da je ukupna dobit kreditnih institucija u Hrvatskoj u 2013. godini u odnosu na prethodnu smanjena za gotovo 70 posto, razvidno je da je OTP banka i u protekloj godini ostvarila rezultat bolji od tržišta. Nastavak provođenja oprezne i stabilne politike upravljanja rezultirao je i repozicioniranjem na tržištu pa je tako OTP banka sa 7. mjesta iz 2012. godine napredovala do 5. mjesta u ukupnom sustavu mjereno prema ostvarenom rezultatu. Banka je za 2013. godinu ostvarila povrat na aktivu (ROaA) u visini 0,48 posto, odnosno na kapital (ROaE) 4,14 posto što je 2-3 puta iznad ostvarenih pokazatelja za ukupan sustav (ROaA 0,19%; ROaE 1,32%).

Kao i na razini sustava, i kod OTP banke na smanjenje profitabilnosti najveći su utjecaj imale dodatne rezervacije za kreditne rizike (rast troškova oko 38%) što nije značajno uzimajući u obzir da se pad profitabilnosti sustava uglavnom može pripisati osiguranju novih rezervacija. Pravilnom se pokazuje politika OTP banke s naglaskom na pravovremeno prepoznavanje i upravljanje rizicima. Banka je pored toga u 2013. godini izvršila potrebne rezervacije za sudske sporove u skladu s propisima HNB-a.

Zadržana razina operativne dobiti

Unatoč izrazito negativnim trendovima u okruženju (porast nezaposlenosti, pad BDP-a, pad kamatnih marži) OTP banka uspjela održati operativnu dobit na razini 2012. godine. Pad na strani kamatnih prihoda ublažen je manjim troškovima financiranja pa je neto kamatni prihod smanjen za svega 2 posto, dok je neto prihod od naknada ostvario rast od 2 posto, a prihodi od kupoprodaje deviza rasli su gotovo 6 posto.

Rast tržišnih udjela u kreditima

OTP banka ostvarila je tržišni rast u više različitih segmenata. U kreditima je OTP banka ostvarila rast od 6,4 posto u odnosu na rast sustava od svega 0,8 posto, što je rezultiralo povećanjem tržišnog udjela do 3,43 posto. Povećanje tržišnog udjela ostvareno je i u dijelu kreditiranja stanovništva gdje banka je ostvarila udjel od 4,72 posto. U depozitima je OTP banka održala tržišnu poziciju, nastavivši politiku financiranja prije svega na bazi primljenih depozita građana s tržišnim udjelom većim od 5 posto.

Proizvodi i Zeleno svjetlo za...

U protekloj godini OTP banka je nastavila posebno razvijati proizvode i usluge u području elektroničkog i mobilnog bankarstva, kao i u segmentu beskontaktnog plaćanja. Pokrenuta je usluga mobilnog bankarstva te komunikacija s korisnicima putem društvenih mreža. U prošloj godini završene su pripreme za uslugu koju je banka lansirala početkom godine – otvaranje računa preko interneta. Uz to, započele su i pripreme za financijsko praćenje INmusic festivala  koji će se održati krajem lipnja u Zagrebu, a za koji OTP banka osigurava sustav cjelovitog beskontaktnog plaćanja.

OTP banka je u 2013. godini u okviru programa “Zeleno svjetlo za znanje“ izdvojila gotovo 500.000 kuna za stipendije studentima slabijeg imovinskog stanja. Ovaj projekt banka već tradicionalno provodi u suradnji sa županijama, gradovima i općinama na čijem području djeluje. U protekle četiri godine u sklopu projekta OTP banka je stipendijama i drugim darovanjima osigurala više od dva i pol milijuna kuna za bolje uvjete školovanja i ulaganja u edukaciju. U sklopu donacijskog natječaja OTP banka izdvojila je 400.000 kuna za projekte ulaganja u zajednicu.

 

Kontakt osoba za medije:
Danijela Omelić
072 201 697
danijela.omelic@otpbanka.hr