Nova podrška mađarskom izvozu

Eximbank i sedam podružnica mađarske OTP banke potpisale ugovor o međubankovnoj kreditnoj liniji

 

Mađarska banka za uvoz i izvoz Eximbank i OTP banka, najveća kreditna institucija u Mađarskoj, zajedno sa svojim podružnicama iz Slovačke, Rumunjske, Rusije, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore, ugovorile su kreditnu liniju vrijednu 50 milijuna eura. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Eximbanka Roland Nátrán i zamjenik predsjednika Uprave mađarske OTP banke László Wolf.

Cilj ovog sporazuma jest podržati ostvarivanje ugovora između mađarskih tvrtki koje već izvoze u spomenute zemlje ili žele proširiti svoje poslovanje na izvoz na ta tržišta te njihovih komercijalnih partnera kroz kreditnu linije Eximbanka po povoljnim uvjetima. Putem ove kreditne linije Eximbank će ponuditi fiksnu komercijalnu referentnu kamatnu stopu te sredstva kupcima mađarskih izvoznih proizvoda preko podružnica OTP grupe.
Ukupni iznos kreditne linije alociran je uključenim članicama OTP grupe prema očekivanom volumenu poslova koji će odgovarati uvjetima financiranja, čime će se osigurati financiranje klijenata OTP banke u rokovima otplate od dvije do pet godina. Prema zahtjevima mađarskih izvoznika kreditna će se linija moći i povećavati, a projekti koji budu zahtijevali veća ulaganja moći će se financirati individualnim zajmovima.
Slijedeći politiku mađarske Vlade koja zagovara otvaranje prema zemljama istoka, Eximbank želi ostvariti učinkovitu suradnju s domaćim kreditnim institucijama i partnerima u srednjoj i istočnoj Europi te u regiji Balkana, osiguravajući da veći broj tvrtki koje izvozi u te zemlje ima pristup financijskim rješenjima za svoje poslovanje. Pod nadzorom Ministarstva gospodarstva, Eximbank kao financijska institucija i službena agencija za financiranje izvoza, zajedno s mađarskim osiguravateljem kredita za izvoz, želi ovim instrumentom doprinijeti strategiji mađarskog izvoza.

OTP banka, kao najveća kreditna institucija u Mađarskoj i ključni tržišni igrač u regiji srednje i istočne Europe, puno pažnje polaže u razvoj financijskih struktura koje će podržati trgovinsku razmjenu u regiji, a time i ojačati ekonomske odnose, naglasio je László Wolf, zamjenik predsjednika Uprave OTP banke na potpisivanju sporazuma.
Roland Nátrán, predsjednik Uprave Eximbanka, rekao je kako će ugovor između ove dvije institucije snažno doprinijeti jačanju domaćih izvoznih kapaciteta prema susjednim zemljama. Naglasio je i da Eximbank nije konkurent nego strateški partner kreditnim institucijama s ciljem da dodatno proširi tu suradnju.

OTP banka i Eximbank sada očekuju da mađarske tvrtke koje izvoze u zemlje regije predaju zahtjeve za kredite putem kojih će im ponuditi povoljne uvjete financiranja za njihove komercijalne partnere.
Više informacija o ovom sporazumu možete naći na stranicama OTP banke, https://www.otpbank.hu te Eximbanka, https://www.exim.hu.

 

Kontakt za medije:
OTP Bank Plc.
Media Communications Department
kommunikacio@otpbank.hu
+3614735360