The Black Keys na INmusicu!

Na današnjoj press konferenciji objavljeno je i drugo veliko ime INmusic festivala. Nakon što su nedavno potvrđeni sjajni Pixiesi kao jedni od headlinera nadolazećeg INmusica 2014., stiže i sljedeća velika najava koja je moguća zahvaljujući potpori Ožujskog piva i OTP banke; radi se o jednom od najaktualnijih, najtraženijih i najcjenjenijih imena današnje glazbene scene: The Black Keys! Ovi sjajni glazbenici višestruki su dobitnici prestižne glazbene nagrade Grammy i bit će jedni od glavnih izvođača devetog po redu INmusic festivala!

Početkom 21. stoljeća Patrick Darney i Dan Auerbach iznenadili su glazboljupce diljem svijeta uzbudljivom mješavinom bluesa, countrya, soula, boogiea i rock'n'rolla. Dvojica prijatelja poznaju se još od ranog djetinjstva, a 1997. godine odlučili su početi stvarati glazbu zajedno. Ne radi slave, ne radi novaca, nego radi muzike. Radi toga su i dan danas dvojac, a ne prošireni tročlani ili četveročlani sastav iako na koncertima uz njih sviraju prateći glazbenici. U podrumu Patrickova oca je tako 1997. godine počelo njihovo glazbeno putovanje.

Keysi su inspirirani glazbom poput grupe Devo, Franka Zappe, bluesom, klasičnim rock'n'rollom i motownom. Vatreno krštenje live nastupa dogodilo se 2002. godine u klubovima njihovog rodnog grada Akrona, nakon čega su vrlo brzo uslijedili nastupi diljem zemlje. Iste godine izašao je i debi album "The Big Come Up", a već 2003. godine i drugi album "Thickfreakness", a oba su imala odličan prijem kod kritike i publike. Inače, oba albuma su na kraju i producirana u istom podrumu gdje je sve i počelo.

Već 2004. slijedi treći album "Rubber Factory". Njihova slava raste iz godine u godinu, 2005. gostuju na Lollapaloozi, pojavljuju se u popularnom showu Conana O'Briena, a baza obožavatelja, među kojima su i poznati glazbenici poput Roberta Planta, Billy Gibbonsa, Thoma Yorkea i Johnny Greenwoda, povećava se rapidno. Nakon albuma "Magic Potion" pod producentskom palicom Danger Mousea, uslijedio je šesti album naziva "Brothers" koji je, blago rečeno, eksplodirao. Doživio je neviđen uspjeh na glazbenim ljestvicama i zaslužio je čak tri Grammy nagrade. Black Keysi ne prestaju raditi i već 2011. izlazi "El Camino", nakon čega slijede prvi stadionski nastupi u karijeri ovog dvojca. Album "El Camino" i hit singl "Lonely Boy" s istog albuma nagrađeni su sa sa čak tri Grammy nagrade s istog albuma nagrađeni su sa sa čak tri Grammy nagrade. Black Keysi su glazbeno obilježili početak 21. stoljeća i njihov nastup na INmusicu sigurno će se upisati u glazbenu povijest Zagreba i Hrvatske.

Na pozornicama INmusic festivala proteklih su godina svoje nastupe održala mnoga značajna glazbena imena kao što su Kraftwerk, The Stooges, Arcade Fire, Moby, Nick Cave, Arctic Monkeys, New Order, Franz Ferdinand, Jamiroquai, Massive Attack, The Prodigy, Morrissey, The Flaming Lips, Cypress Hill, Sonic Youth, Billy Idol, Alice In Chains, Amadou & Mariam i mnoga druga velika imena suvremene glazbe. Black Keysi zajedno sa Pixiesima priključit će se ovoj impresivnoj listi 2014. godine.

Blagdanski paketi INmusic festivala u kojem se nalazi festivalska ulaznica, majica, dvije Ožujske pive te vaučer OTP banke za ugovaranje PayPass prepaid kartice s pologom od 100 kuna mogu se naručiti putem Tisak Media Webshopa po cijeni od 329 kuna dok se regularne ulaznice mogu kupiti putem sustava Entrio po cijeni od 299 kuna (troškovi transakcije nisu uključeni u cijenu).