3-D Secure program sigurne internetske kupnje

3-D Secure program sigurne internetske kupnje

Platni sustavi Mastercard International i Visa International razvili su program za sigurnu internetsku kupnju baziranu na 3-D Secure (Three Domain Secure) modelu pomoću kojeg se svaki korisnik kartice autentificira svom izdavatelju kartice i samim time potvrđuje svoje sudjelovanje u procesu online kupovine. 

3-D secure je besplatna usluga za sigurnu online kupovinu Mastercard i/ili Visa karticama OTP banke d.d., a za korištenje ove usluge potrebno je prijaviti broj mobilnog telefona u sustav OTP banke d.d. Ako broj mobilnog telefona korisnika već postoji u bančinom sistemu i nije se u međuvremenu mijenjao, nije potrebna nikakva dodatna prijava.

Usluga se koristi na web prodajnim mjestima koja podržavaju Mastercard ID Check i/ili VerifiedbyVisa odnosno Visa standard, a prepoznatljiva su po istaknutom logotipu

NOVOSTI: OTP banka d.d. od 5. studenog 2020. primjenjuje 3DS 2.1 protokol koji omogućava dodatnu sigurnost i jednostavnije korištenje usluge prilikom kupovine putem interneta. Za klijente koji imaju ugovorenu uslugu OTP Direkt s ugovorenim m-tokenom autentifikacija prilikom online kupovine odvijat će se putem m-token push poruke, ukoliko trgovac podržava nove sigurnosne standarde za online kupovinu. Slikovni prikaz svih autentifikacijskih modela (preslika ekrana prilikom internet kupovine) nalazi se ovdje.

Aktivacija usluge odvija se jednostavno i brzo kroz sljedeće korake:

  • Uslugu aktivirajte putem web stranice OTP banke d.d.
  • Prilikom aktivacije potvrdite identitet i definirajte osobnu pozdravnu poruku te PIN za uslugu.
  • Upute za aktivaciju možete preuzeti ovdje.

Tijek 3-D Secure kupovine:

  • Korisnik odabire željenu robu i/ili usluge te unosi tražene podatke za plaćanje karticom putem interneta.
  • Web prodajno mjesto se automatski povezuje s bankom radi provjere je li kartica aktivirana za korištenje Mastercard ID Check i/ili VerifiedbyVisa odnosno Visa usluge.
  • Ovisno o standardu kojeg koristi web trgovac na ekranu za potvrdu plaćanja korisniku kartice se: ispisuje poruka ''Otvorite push poruku pristiglu na Vaš mobilni uređaj i potvrdite plaćanje u Vašoj OTP m-token aplikaciji'' ili se pojavljuje prozor s osnovnim detaljima o transakciji i osobnom porukom te zahtjevom za unos PIN broja i jednokratne zaporke.
  • Ako su uneseni podaci ispravni, korisnik prima poruku o uspješnoj autentifikaciji te se preusmjerava na web prodajno mjesto.
  • Web prodajno mjesto nastavlja sa standardnom obradom transakcije tako da u banku šalje autorizacijski upit o statusu kartice i raspoloživom stanju na računu.
  • Banka, ovisno o statusu provjere, odobrava ili odbija transakciju.
  • Slikovni prikaz svih autentifikacijskih modela (preslika ekrana) prilikom kupovine putem interneta se nalazi i ovdje.