Donacijski program OTP banke d.d. Zaokruži omogućio kvalitetniju dijagnostiku najmlađim pacijentima Odjela pedijatrije šibenske bolnice i Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb

Od uplaćenih donacija OTP banke d.d., Mastercarda i svih donatora koji su zaokruživali u prvom donacijskom ciklusu programa Zaokruži, Odjelu pedijatrije šibenske bolnice i Zavodu za neonatologiju KBC-a Zagreb omogućena je kupnja neophodne dijagnostičke opreme u iznosu od 527 tisuća kuna po bolnici, a u drugom ciklusu programa se zaokružuje za ultrazvučni aparat pedijatrijskoj kardiologiji Klinike za dječje bolesti KBC-a Split te za preuređenje dosadašnjih smještajnih jedinica odjela dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti Klaićeva Zagreb.

U listopadu prošle godine OTP banka d.d. i Mastercard pokrenuli su jedan od najznačajnijih donacijskih programa za javno-zdravstvene institucije koji svake godine dvjema hrvatskim bolnicama pomaže u nabavi neophodne opreme za dječje odjele. Najmlađima koji se hrabro bore sa svojim zdravstvenim problemima se tako omogućuje kvalitetnija dijagnostika te skrb, ali i ugodniji boravak u bolnici. U program se dosad uključilo oko trinaest tisuća klijenata OTP banke d.d. koji, plaćajući svojim Mastercard® karticama, zaokružuju iznose na računima i malim iznosima svakodnevno doprinose povećanju ukupnog iznosa početne donacije od milijun kuna, koju su uplatili OTP banka d.d. i Mastercard.

Prvi donacijski ciklus je zaključen tesu u ime OTP banke d.d., Mastercarda i svih donatora koji su zaokruživali, uplaćene donacije Odjelu pedijatrije šibenske bolnice i Zavodu za neonatologiju KBC-a Zagreb za nabavku neophodne opreme u iznosu od 527 tisuća kuna po bolnici. Ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije, dr. med. Sanja Jakelić je objasnila kako će Odjelu pedijatrije prikupljena sredstva pomoći da najmlađim pacijentima pruže odgovarajuću skrb kupnjom ultrazvuka za pedijatrijsku dijagnostiku za sve grane užih specijalizacija.

Doc. dr. sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode rekla je da u Petrovoj bolnici na svijet godišnje dođe tristotinjak nedonoščadi, a od toga trećina onih najmanjih kod kojih očekuju brojne komplikacije uslijed nezrelosti i dugotrajni boravak na Odjelu za intenzivno liječenje. „Donacija nam je omogućila nabavku sustava za centralni monitoring vitalnih funkcija u Jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi. Smisao monitoringa općenito je imati pouzdan uvid u stanje djeteta, s minimalnim uznemiravanjem. Povezivanjem svih aktivnih monitora u sustav za centralni nadzor omogućeno je kontinuirano istovremeno praćenje stanja svih bolesnika, što je značajno unaprjeđenje u svakodnevnom radu, a na taj način podignuta je razina skrbi o našim malenim bolesnicima kroz mogućnost pravodobnog prepoznavanja pogoršanja njihovog stanja i ranu intervenciju."

U znak zahvalnosti klijentima koji zaokružuju te su tako postali donatori za bolju zdravstvenu skrb djece, OTP banka d.d. i Mastercard su 25. veljače poklonili online koncert Gibonnija, ambasadora ovog programa čiji sudionici su dosad prikupili već više od 110 tisuća kuna za nabavku prijeko potrebne opreme za klinike za dječje bolesti u dva najveća hrvatska grada, Splitu i Zagrebu.

Što predstavlja poteškoće u radu KBC-a Split i kako će donacija pomoći malim pacijentima i njihovim roditeljima, odgovorio je predstojnik Klinike za dječje bolesti, prof. prim. dr. sc. Veselin Škrabić: „Zadnjih nekoliko godina smo velikim angažmanom i trudom prikupili značajna donacijska sredstva za poboljšanje poboljšali uvjeta rada Klinike, a jednim dijelom smo opremili i uredili prostore za ugodniji boravak djece i roditelja. Međutim, uza sve naše napore Klinika za dječje bolesti treba daljnju obnovu i opremanje prostora, kao i medicinskih uređaja. Donacijskim sredstvima OTP banke d.d. nabavit ćemo novi kvalitetni uređaj za obavljanje ultrazvuka srca. Godišnje se napravi oko 3 000 ultrazvučnih pregleda srca te ćemo nabavkom drugog uređaja skratiti vrijeme čekanja na pretragu, ubrzati dijagnostički proces i time poboljšati cjelokupni kardiološki nadzor i liječenje. Počašćen sam što je OTP banka odabrala našu Kliniku za ovaj ciklus donacija te što su prepoznati naši napori da djeci koju liječimo u našoj ustanovi omogućimo što kvalitetniju njegu i dijagnostiku. Zahvaljujem OTP banci d.d. i Mastercardu na pokretanju ovog hvalevrijednog projekta te posebno hvala svim građanima koji su se uključili u ovu akciju.“

O potrebama Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj bolnici izjasnio se ravnatelj, prof. dr. sc. Goran Roić, dr. med.: „Iako je 2020. bila obilježena pandemijom i potresima koji su znatno utjecali na cjelokupni rad Klinike, sve djelatnosti su se nastavile odvijati i u otežanim uvjetima zahvaljujući izuzetnom angažmanu i požrtvovnosti naših djelatnika. Tijekom prošle godine u Poliklinici za dječju kirurgiju pregledano je 61 360 pacijenata, a od toga 20 409 hitnih slučajeva te je na bolničkom liječenju bilo 3 280 pacijenata. Osim nastalih oštećenja na objektu zbog potresa, najveće poteškoće u radu nam predstavlja nemogućnost boravka roditelja uz dijete /“rooming-in“/ te ćemo donaciju iskoristiti upravo u svrhu poboljšanja uvjeta i kvalitete smještajnog kapaciteta za naše najmlađe pacijente, ali i osiguranja smještaja i boravka roditelja uz dijete, tako što ćemo podignuti razinu opremljenosti bolesničkih soba na razinu apartmana, što predstavlja i zahtjev novih standarda moderne bolničke pedijatrijske medicine. Boravak na bolničkom liječenju bio bi humaniji i manje stresan za naše male pacijente, ali i njihove roditelje te bi se time osigurala i bolja kvaliteta njihovog liječenja. U ime Klinike za dječje bolesti Zagreb i u svoje ime iskreno zahvaljujem OTP banci d.d., kao i Mastercardu, na humanitarnom projektu, financijskoj donaciji te izuzetnoj društvenoj odgovornosti i senzibilitetu iskazanima na ovaj način.“

Program Zaokruži je nastavak tradicije društvene odgovornosti koju OTP banka njeguje više od desetljeća, a prošla godina je stavila još jači naglasak na važnost zdravstvenog sustava. Svjesna kako je 2020. godina stvorila dodatne teškoće već opterećenom zdravstvenom sustavu, OTP banka d.d. prošle je godine za sanaciju šteta od potresa, borbu protiv Covid-19 pandemije te opremanje dječjih odjela pomogla bolnice diljem Hrvatske s više od pet milijuna kuna.

Za više informacija o donacijskom programu OTP Zaokruži te aktualnom stanju brojčanika zaokruženih donacija posjetite stranicu: otp-zaokruzi