Rezultati OTP Grupe iznad očekivanja

Rezultati OTP Grupe u prvom kvartalu 2014. premašili su očekivanja analitičara. Sve podružnice izuzev ukrajinske i ruske ostvarile su dobit.

U prvom kvartalu 2014. OTP grupa prikazala je 35,3 milijarde forinti usklađene dobiti što označava godišnji pad od 13 posto, ali i značajno bolji rezultat od onog u zadnjem kvartalu 2013. Ključni generator ovog rasta na kvartalnoj razini bili su niži troškovi rizika, dok je operativni prihod također porastao za 2 posto.
Računovodstvena dobit u promatranom razdoblju dosegla je 5,9 milijardi forinti za razliku od 1,4 milijarde u baznom razdoblju. Posebni bankarski porez kao jedina stavka koja je zahtijevala prilagodbu zabilježen je u prvom kvartalu u ukupnom godišnjem iznosu od 29,4 milijarde forinti nakon oporezivanja.
Usklađena dobit nakon oporezivanja u Mađarskoj (OTP Core) iznosila je 33,9 milijardi forinti u prvom kvartalu (+24% na kvartalnoj te +55% na godišnjoj razini). Doprinos dobiti podružnica smanjen je na godišnjoj razini kao rezultat gubitaka u Rusiji i Ukrajini, dok su podružnice u središnjoj i istočnoj Europi općenito ostvarile izvrstan rezultat u ovom tromjesečju.

Ruska podružnica iskazala je gubitak od 4,7 milijardi forinti u prvom kvartalu. Uzevši u obzir trenutne političke napetosti, nije neobično ni što je trend poboljšanja pokazatelja ukrajinske podružnice zaustavljen te je ona ostvarila gubitak od 7,5 milijardi forinti u prvom kvartalu.
Rekordna dobit od 11,3 milijarde forinti za bugarsku podružnicu OTP Grupe znači 25-postotni rast na godišnjoj razini (+147% na kvartalnoj), a sve su manje banke također ostvarile pozitivne rezultate. Članice grupe iz Rumunjske i Srbije preokrenule su rezultat zabilježivši 1 milijardu odnosno 136 milijuna forinti dobiti. OTP banka Srbija ostvarivala je gubitak od prvog kvartala 2009., dok je u Rumunjskoj ovo najveća neto zarada od drugog kvartala 2011.
OTP banka Hrvatska iskazala je neto dobit od 0,3 milijarde forinti, što je rast od 50 posto na kvartalnoj razini, a slovačka podružnica ostvarila je neto rezultat od 388 milijuna forinti, više nego dvostruko u odnosu na dobit iz prethodnog kvartala. Crnogorska komercijalna banka zabilježila je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 600 milijuna forinti kao značajno poboljšanje kako na kvartalnoj, tako i na godišnjoj razini.
Devizni konsolidirani portfelj zabilježio je pad od 2 posto na godišnjoj i kvartalnoj razini. U prvom je kvartalu samo portfelj kredita građanstvu porastao (+1%), a u tom su segmentu značajan rast ostvarile banke iz Ukrajine, Slovačke, Rumunjske, Srbije i Crne Gore. Usklađeni devizni depoziti rasli su za 2 posto na godišnjoj, ali su pali za 1 posto na kvartalnoj razini. Mađarska i bugarska banka su u tom razdoblju povećale svoju depozitnu bazu, a ukrajinska i ruska su zabilježile značajan odljev (-8%, odnosno -10%). Omjer neto kredita i depozita te maloprodajnih obveznica iznosio je 87,6 posto, što je pad od 5,5 posto na godišnjoj razini. Likvidnost grupe ostala je stabilna, s bruto rezervama likvidnosti u OTP Core ekvivalentnim iznosu od 6 milijardi eura s krajem ožujka.

Devizno usklađeni omjer kredita DPD90+ znatno je porastao u prvom kvartalu, s 19,8 na 21,2 posto, no menadžment je već upozorio da bi izloženost većem financijskom projektu mogla promijeniti ovu sliku. Bez ove stavke kvartalni porast devizno usklađenih DPD90+ kredita bio bi 44 milijarde forinti (25 milijardi forinti manji), odnosno nešto manji od prosječnih kvartalnih tokova u 2013. (47,5 milijardi forinti).

Dok je pogoršanje deviznog hipotekarnog portfelja u Mađarskoj nastavilo usporavanje, portfelji u Bugarskoj i Ukrajini ostali su praktički potpuno otporni, dok je u Rusiji je pogoršanje kvalitete portfelja potrošačkih kredita ubrzano. Konsolidirani troškovi rizika iznosili su 68,9 milijardi forinti u prvom kvartalu što je značajni kvartalni pad. Pokrivenost DPD90+ kredita smanjena je s 84,4 na 83,9 posto.

Krajem ožujka 2014. konsolidirani Common Equity Tier 1 omjer iznosio je 16,4 posto, kao poboljšanje od 0,4 postotna poena na kvartalnoj razini. Samostalni omjer Common Equity Tier 1 OTP banke iznosio je 20,9 posto u prvom kvartalu 2014.

 

Kontakt za medije:
OTP Bank Plc.
Media Communications Department
kommunikacio@otpbank.hu
+3614735360