OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji

Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.

Alpha banka, albanska podružnica grčke banke Alpha Bank, osma je po veličini banka u Albaniji s ukupnim tržišnim udjelom temeljenim na imovini od gotovo 5 posto. Alpha banka posluje kao univerzalna banka u maloprodajnom i korporativnom segmentu. Otkupna cijena ugovorena je na 55 milijuna eura.

Nakon financijskog zaključenja transakcije, koja će, uz regulatorno odobrenje, biti izvršena u drugom tromjesečju 2022., u smislu ukupne imovine očekuje se da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji premašiti 11 %, a portfelj kredita klijenata povećat će se za jedan i pol puta, na temelju čega bi udio OTP grupe mogao postati drugi najveći na albanskom tržišnu.

„Do sada smo našu prisutnost u Albaniji vidjeli kao značajnu priliku i, u skladu sa strategijom OTP grupe, tražili smo daljnje mogućnosti rasta u zemlji od ulaska na tržište 2018. godine. Tada smo preuzeli Societe Generale Albania banku, koja je od tada uspješno integrirana u OTP grupu. Ovoga puta, našoj grupi priključuje se Alpha banka, dobro funkcionirajuća, stalno rastuća kreditna institucija, koja igra značajnu ulogu u rastu bankarskog sektora zemlje i razvoju lokalne zajednice. Upravo najavljenom novom transakcijom, OTP grupa moći će dodatno ojačati poziciju na albanskom tržištu kako bi našim klijentima ponudila još bolje usluge u korporativnom i maloprodajnom segmentu, izjavio je László Wolf, zamjenik glavnog direktora OTP –a .

OTP grupa jedna je od najaktivnijih financijskih institucija europskog tržišta akvizicija. Nakon financijske krize, nove transakcije započele su 2014. godine, a od tada je OTP grupa najavila kupnju 12 financijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući preuzimanje Alpha banke. Sve akvizicije, osim slovenske Nova KBM koja je još u procesu dovršetka, uspješno su integrirane u OTP grupu. Osim Albanije, OTP grupa ušla je u nove zemlje kao što su Slovenija i Moldavija.

Ovim jedinstvenim pristupom akvizicijama, OTP grupa je postala najaktivniji konsolidator bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, značajno poboljšavši svoju tržišnu poziciju u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, povećavajući profit članica grupe izvan Mađarske.

OTP grupa, sa sjedištem u Budimpešti, jedna je od najstabilnijih financijskih grupacija u regiji središnje i istočne Europe s visokom profitabilnošću i stabilnim pozicijama kapitala i likvidnosti. Bankarska skupina trenutačno pruža univerzalne financijske usluge u 11 zemalja za više od 16 milijuna korisnika, ima mrežu od skoro 1.500 poslovnica i ima više od 37.500 zaposlenika.

Od svog utemeljenja u Albaniji, 1998. godine, Alpha banka aktivna je u kreditiranju poduzeća i financiranju velikih infrastrukturnih projekata, a također osigurava opsežan raspon depozitnih, investicijskih i financijskih proizvoda za individualne klijente. Banka trenutno upravlja mrežom od 34 poslovnice, koja pokriva sve velike gradove u zemlji.