OTP banka vlasnik Vojvođanske banke

OTP banka Srbija objavila je da je uspješno zaključena kupovina Vojvođanske banke, čime je OTP banka postala sedma banka po veličini na srpskom tržištu, s ukupnim udjelom od 5,7 posto.

Na konferenciji za novinare održanoj u Novom Sadu, predstavnici mađarske OTP banke, OTP banke Srbija i Vojvođanske banke objavili su da su OTP banka Srbija kao kupac i Nacionalna banka Grčke (NBG) kao prodavač zatvorili financijsku transakciju, zahvaljujući kojoj su 100 posto udjela NBG-a u Vojvođanskoj banci i 100 posto vlasništva u NBG Leasingu prešli u vlasništvo OTP banke Srbije. Kako se planira, integracija će biti završena do proljeća 2019. godine.

Generalni direktor i predsjednik Uprave mađarske OTP banke Sándor Csányi poželio je toplu dobrodošlicu Vojvođanskoj banci kao novoj članici OTP grupe.

- Vojvođanska banka uspješno posluje gotovo 150 godina u Srbiji i jedna je od najpoznatijih domaćih banaka u zemlji. Od 1. prosinca 2017., ova davno osnovana, dobro kapitalizirana banka koja spada u deset najboljih banaka, postala je vrlo vrijedna članica OTP grupe. Ovom transakcijom i spajanjem pokazali smo našu dugoročnu i ozbiljnu posvećenost bankarskom tržištu Srbije, gdje planiramo nastaviti s rastom i konsolidirati se kao najveća neovisna bankarska grupacija u srednjoj i istočnoj Europi. Ova akvizicija pokazuje i da OTP banka ima čvrste temelje, da je dobro kapitalizirana, da ima izvanrednu likvidnost i da je rukovodstvo posvećeno jačanju regionalne prisutnosti - rekao je Sándor Csányi, naglasivši da je akvizicija Vojvođanske banke značajan korak u ostvarivanju strateških ciljeva OTP grupe.

- Naša strategija akvizicije prvenstveno je fokusirana na tržišta s dobrim izgledima za rast, na kojima smatramo da je realistično ostvariti optimalnu veličinu tržišta i na kojima se mogu iskoristiti sinergije troškova. Ovaj sporazum je značajna prekretnica u razvoju OTP banke Srbije. Surađujemo s mojim kolegama kako bismo osigurali da spajanje, čiji završetak očekujemo u proljeće 2019. godine, ima pozitivan ishod za klijente i zaposlenike obje banke. Ovo ne podrazumijeva samo lakši pristup poslovnicama, već i daljnje poboljšanje kvalitete usluga – dodao je Sándor Csányi vezano za financijsko zatvaranje transakcije.   

Predrag Mihajlović, bivši predsjednik Uprave OTP banke Srbija, preuzeo je mjesto predsjednika Uprave Vojvođanske banke. Njegovo bogato iskustvo dat će važan doprinos uspjehu postupka integracije ovih dviju banaka.

- Čast mi je što sam preuzeo dužnost vođenja Vojvođanske banke u procesu spajanja. Sljedećih nekoliko mjeseci naš glavni fokus podjednako će biti na zadržavanju najviše razine kvalitete u radu s klijentima i uspješnom provođenju procesa integracije. Za ostvarenje naših ciljeva najvažniji su nam ljudi, a Vojvođanska banka, kao i OTP banka, ima izrazito kvalitetne stručnjake - istaknuo je Mihajlović, najavljujući da će integrirana banka biti usmjerena na digitalizaciju poslovanja kako bi odgovorila potpuno novim potrebama i željama današnjih klijenata.

Nakon spajanja OTP banke Srbija i Vojvođanske banje, integrirana banka će biti treća najveća banka u Srbiji prema veličini mreže bankomata i broju poslovnica.