OTP banka d.d. potpisala novi Kolektivni ugovor

OTP banka d.d. je sa Sindikatom bankarskih i financijskih djelatnika potpisala novi trogodišnji Kolektivni ugovor. Njime se za zaposlenike banke zadržavaju sva postojeća te osiguravaju dodatna prava.

U Splitu je 7. prosinca potpisan novi Kolektivni ugovor za OTP banku d.d. koji će biti u primjeni od 1. siječnja 2022. te će vrijediti do kraja 2024. Ugovor su potpisali Balázs Békeffy, predsjednik Uprave u ime banke i Petar Perković Glavni sindikalni povjerenik u ime Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika.

U novom su Kolektivnom ugovoru zadržana sva materijalna prava iz prethodnoga. Banka će tako i dalje svojim zaposlenicima omogućiti isplatu 13. plaće, prigodnih darova za zaposlenike i dara za djecu u prosincu te regresa u svibnju. Banka svojim zaposlenicima osigurava profesionalno obrazovanje i usavršavanje, za koje imaju na raspolaganju i do 10 slobodnih dana. Osigurani su im i sistematski pregledi te im se financiraju sportske i kulturne aktivnosti. Zaposlenici banke za rođenje djeteta dobivaju baby bonus u iznosu od 10 tisuća kuna, a za stambene kredite i korištenje bankarskih usluga ostvaruju povoljnije uvjete. Zaposlenici za svoju vjernost banci ostvaruju atraktivne jubilarne nagrade, a oni za čije je poslove to predviđeno ostvaruju nagrade i bonuse za svoj rad te naknade za posebne uvjete rada. Svi zaposlenici banke su osigurani, a nađu li se u nepovoljnim osobnim okolnostima mogu računati na solidarne potpore.

Novim su kolektivnim ugovorom povećana prava korištenja godišnjih odmora i plaćenih dopusta,  posebno za roditelje, uvedeni su plaćeni dopusti za prve odlaske u vrtić i osnovnu školu, slobodni dani za volonterski rad u organizaciji banke i njenih partnera te su proširene mogućnosti plaćenog dopusta za dodatno školovanje i usavršavanje.

„Drago nam je što smo u proteklih par mjeseci, u vrlo otvorenom razgovoru i u atmosferi međusobnog uvažavanja, zajedno s našim socijalnim partnerima iz sindikata dogovorili uvjete novog Kolektivnog ugovora. Vjerujemo da spada u najkvalitetnije takve ugovore u Hrvatskoj, što nas raduje. Ali je puno važnije da smo u njega ugradili nova i proširili prava za naše kolegice i kolege, a posebno roditelje, one koji se obrazuju ili žele svojim volontiranjem doprinijeti zajednicama u kojima rade“, izjavio je prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora Balázs Békeffy.

„Kao i prethodni put, pregovarali smo o tekstu cjelovitog Kolektivnog ugovora. Razmotrili smo dosadašnju razinu prava naših radnika, kao i mogućnosti za daljnji napredak te nakon pregovora iznova smo po mom mišljenju zaključili jako kvalitetan Kolektivni ugovor. Ovom prigodom zahvaljujem sindikalnom pregovaračkom timu, predsjedniku Uprave banke te ostalim kolegama na konstruktivnoj i suradničkoj atmosferi i raspravi tijekom pregovora. Želim istaknuti da smo i pored još uvijek aktualne situacije povezane s pandemijom koronavirusa zadržali značajnu razinu prava, a zauzeli smo se za povećanje godišnjih odmora, plaćenih dopusta (kod polaska djece u vrtić i u prvi razred osnovne škole), kao i poboljšanje prava naših kolegica i kolega - roditelja djece s teškoćama u razvoju“, izjavio je Petar Perković.

Novim kolektivnim ugovorom OTP banka d.d. dokazuje svoju predanost razvoju odgovorne radne okoline. Osim prava obuhvaćenih Kolektivnim ugovorom, banka stalno ulaže u svoje zaposlenike te im i na druge načine osigurava zdravo i kvalitetno radno okruženje i prilike za osobni i profesionalni razvoj.