HUB: Važna obavijest klijentima banaka

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava da su zabilježeni napadi na računala građana Republike Hrvatske. Prema informacijama kojima raspolažu banke članice HUB-a, računala nekih klijenata zaražena su zlonamjernim programima (virusi, trojanci i slično) koji prikuplja tajne podatke njihovih vlasnika i korisnika (korisnički identitet, lozinke, PIN-ove, brojeve računa i sl.) što omogućava napadaču kontrolu nad računalom i pristup aplikacijama na računalu i vanjskim servisima (npr. e-mail sustav). Računala se mogu zaraziti na različite načine, primjerice, otvaranjem zaraženih privitaka elektroničkih poruka, otvaranjem linkova s malicioznim kodom na internetu, korištenjem programa za udaljeni nadzor računala, itd. Stoga, svi koji sumnjaju da bi im računalo moglo biti zaraženo trebaju čim prije pozvati stručnu osobu koja će ga pregledati.

Ovim napadom nisu ugroženi sigurnosni sustavi banaka niti sustavi internetskog bankarstva, no svakako, klijente molimo da svaki sumnjiv poziv ili e-mail u kojem se zahtijevaju tajni podaci potrebni za autorizacije bankarskih transakcija dojave svojoj matičnoj banci.

S obzirom na to da je cilj napadača koristiti podatke s računala građana i poslovnih subjekata, članice HUB-a upozoravaju sve svoje klijente da se u korištenju računala nastave pridržavati svih sigurnosnih pravila te da svoje identifikacijske oznake, PIN-ove i druge povjerljive podatke, ne odaju drugim osobama ni na koji način (direktno, telefonski, putem interneta ili elektroničke pošte).

Budući da se ovim pokušajem zlouporabe posebno ciljaju poslovni korisnici koji u internetskom bankarstvu autoriziraju transakcije karticama i čitačima ili USB sigurnosnim uređajima spojenim na računala, većina članica HUB-a koje nude uslugu Internet bankarstva za tvrtke i obrtnike upozorila je svoje klijente da zbog prevencije prijevara i drugih neželjenih događaja poštuju sva sigurnosna pravila, te da nakon završetka rada s internetskim bankarstvom izvade iz računala kriptografski uređaj (pametnu karticu ili USB sigurnosti uređaj) i spreme na sigurno mjesto te da uz njih nikad ne spremaju PIN. U korištenju e-bankarstva za građane, s obzirom na način i vremenski tijek autorizacije putem tokena koji je izvan računala, računi fizičkih osoba nisu ugroženi čak i u slučaju da je računalo korisnika napadnuto. Na taj način, neće doći do zloupotrebe po računima korištenjem e-bankarstva. Na kraju, ponovno podsjećamo korisnike internetskog bankarstva: obavezno nakon korištenja internetskog bankarstva izvadite pametnu karticu ili USB sigurnosni uređaj iz računala.

O GIU HUB:

Gospodarsko interesno udruženje Hrvatska udruga banaka okuplja 19 vodećih hrvatskih banaka koje čine 97 posto ukupne aktive svih hrvatskih banaka: Banco Popolare Croatia, Banka Kovanica, Croatia banka, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, KentBank, Kreditna banka Zagreb, OTP banka, Partner banka, Podravska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, Société Générale Splitska banka, Veneto banka, Zagrebačka banka. Hrvatska udruga banaka donijela je Kodeks dobre bankovne prakse postavljajući standard poslovanja kojeg se sve članice pridržavaju i time promiču odgovornost, javnost i profesionalnost bankovne struke.

S ciljem što uspješnijeg rada Udruženja sve aktivnosti se odvijaju na razini niza radnih tijela - odbora, pododbora i povjerenstava, kao i drugih stalnih ili povremenih radnih skupina. Stručnjaci iz banaka članica GIU HUB-a aktivno sudjeluju u radu odbora i radnih skupina. Hrvatska udruga banaka primljena je u pridruženo članstvo Europske bankovne federacije (EBF) u ožujku 2000. godine, a u listopadu 2013. godine postala je 32 članica Federacije.

 

Dodatne informacije:

Ivana Prgomet
savjetnica za odnose s javnošću GIU Hrvatska udruga banaka Centar Kaptol, Nova Ves 17
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 4860-080
web: www.hub.hr
email: ivana@hub.hr