Upravljanje financijama

Studentski dani zasigurno su jedno od najljepših, ali i najizazovnijih razdoblja u životu, neovisno o tome studiraš li u rodnom gradu ili pak napuštaš roditeljski dom i započinješ samostalni život. Nije lako nositi se s novom okolinom, izazovima, obavezama, prijateljima i svime drugim što donosi početak fakultetskog obrazovanja, pa tko još ima vremena baviti se upravljanjem financijama? Vjeruj, to nije samo seminarski zadatak za studente ekonomije, uz naše savjete svaki student može unaprijediti način na koji upravlja novcem.

 

  • Vodi troškovnik

Iako ti se ovo čini kao vrlo „odrasla“ stvar, jednostavan troškovnik može ti uvelike pomoći u planiranju financija. U bilježnicu, na računalu ili neku od popularnih aplikacija za praćenje troškova redovito upisuj na što trošiš novac - od neizbježnih troškova stanovanja, režija, hrane i odijevanja, pa sve do onih svakodnevnih kava prije ili nakon predavanja. Na kraju mjeseca stavi troškove s jedne, a primanja s druge strane. Zbroj nekih kategorija će te možda šokirati, ali to je dobro jer će te pripremiti za sljedeći korak - kako što lakše srezati troškove i uštedjeti novac za putovanja ili hobije. Naš je savjet da svakako razmotriš i mogućnosti zaposlenja za studente, po mogućnosti u struci za koju se obrazuješ, jer ćeš tako povećati primanja, ali i steći vrijedno iskustvo koje će ti po završetku studija otvoriti brojna vrata.

 

  • Odredi prioritete

Kada znaš na što odlazi tvoj novac, odredi kategorije i pripadajuće mini-budžete. Počni od onoga bez čega ne možeš – najčešće je to trošak stanovanja, koji je fiksan i ne mijenja se. Zatim slijede kategorije bez kojih također ne možeš, ali su podložne promjenama i na kojima je moguće uštedjeti, kao što su troškovi režija, hrane, odijevanja, prijevoza itd. Zatim ti savjetujemo da odvojiš određeni iznos za štednju, a od preostalih sredstava u budžetu financiraj kategorije kao što su zabava, putovanja, hobiji i slično.

 

  • Prati sniženja i akcije

Prateći sniženja možeš uštedjeti na odjeći i obući, kao i na hrani. Osim toga, kao student možeš ostvariti brojne popuste na sportske aktivnosti, knjižnice, prijevoz i zabavu. Također, izlasci u klubove i ples do jutra su dio studentskog života, ali su i veliki trošak. Zabaviti se s prijateljima možeš na razne načine – iskoristi sadržaje koje pruža tvoj grad ili uloži u kupnju društvenih igara koje će tebi i tvojim prijateljima pružiti sate i sate zabave.