Računi i kartice

Računi

Žiro račun ti je potreban ako imaš namjeru povremeno raditi preko student servisa. Radi se o transakcijskom računu na kojem transakcije podliježu nadzoru po osnovi fiskalnih obveza jer su primitci preko student servisa, kad pređu određeni iznos, oporezivi porezom na dohodak. Uz navedeno, žiro račun se može koristiti i za povremene uplate fizičkih ili pravnih osoba (stipendije, uplate roditelja itd.).

Tekući račun služi za primanje uplata (plaća, stipendija...) i obavljanje isplata u granicama sredstava na računu. Tekući račun omogućuje korištenje prednosti brojnih bankarskih proizvoda, jedna od njih je prekoračenje po tekućem računu koje banka odobrava ovisno o vrsti priljeva, u određenom iznosu i po određenoj kamatnoj stopi.

Devizni račun služi za uplate ili isplate u stranom efektivnom novcu ili u kunskoj protuvrijednosti.

Za sve navedene račune postoji mogućnost ugovaranja i korištenja Trajnog naloga koji služi za plaćanje obveza ili izvršenje doznaka s tvog računa na neki drugi račun i obratno. To znači da ako tvoji roditelji, bake ili djedovi imaju namjeru uplaćivati određeni mjesečni iznos ne trebaju brinuti o uplatama – kad jednom ugovore trajni nalog one će stizati svaki mjesec u ugovorenom iznosu.

 

Kartice

Uz račun se izdaje kartica koja služi za obavljanje bezgotovinskog plaćanja, a detaljnije razlike između vrsta kartica pronaći ćeš u tekstu u nastavku.

Debitne kartice su potrebne za rad s žiro i tekućim računima i služe kao zamjena za gotovinu što znači da se tijekom plaćanja debitnom karticom tvoj račun tereti odmah.

Prepaid kartice su povezane s posebnim računom koji je odvojen od tekućeg računa što znači da za korištenje prepaid kartica sredstva trebaš prebaciti na prepaid račun. Upravo zbog navedenog prepaid modela uz koji možeš potrošiti samo onoliko sredstava koliko imaš na prepaid računu, prepaid kartice su idealne za:

  • Internet kupovinu jer se potencijalni rizik od zlouporabe drastično smanjuje;
  • Putovanja, izlaske i sve situacije u kojima je rizik od zlouporabe, gubitka ili krađe veći nego obično,
  • Roditelje koji žele financijski podržati svoju djecu, učenike ili studente.

Kreditne kartice su instrumenti bezgotovinskog platnog prometa koji služe i kao sredstvo kratkoročnog potrošačkog kreditiranja.  Ovisno o potrebama klijenata banke najčešće omogućuju odabir između nekoliko modela kreditnih kartica:

  • Charge model – klasičan oblik odgode plaćanja, cijeli iznos koji je potrošen u jednom mjesecu dolazi na naplatu u sljedećem mjesecu.
  • Revolving model – korisnik raspolaže sredstvima do visine odobrenog revolving kredita koji se stalno obnavlja, a najčešće je minimalni iznos mjesečne otplate revolving kredita 5% učinjenih troškova.
  • Model plaćanja na rate – kupovina se dijeli na određen broj rata, ovisno o mogućnostima kartice najčešće uz određenu kamatnu stopu (naknadu).