Proizvodi za jednostavnije financijsko poslovanje

U današnje digitalno doba upravljanje vašim osobnim financijama ili financijama vaše obitelji može biti potpuno jednostavno a i jeftinije od ˝klasičnih˝, zastarjelih oblika poslovanja s bankom. Gotovo svaka banka u svojoj ponudi ima digitalne proizvode za sve vaše životne situacije, bilo da razmišljate o promjeni banke, zaokupljeni ste poslom ili obiteljskim obavezama i nemate vremena za obilazak poslovnica ili ste roditelj koji želi financijski podržati svoju djecu.

Osim što digitalni proizvodi štede vaše vrijeme i čine vaš život jednostavnijim, oni štede i vaš novac!

 

Razmišljate o promjeni banke?

Na kavi s prijateljima shvatili ste da su u vašoj banci službenici u poslovnici najmanje ljubazni i da vam treba ˝svježine˝ u vašem financijskom poslovanju? Znate li da otvaranje računa možete obaviti od doma, iz udobnosti vašeg naslonjača i to putem online obrasca za čije ispunjavanje trebate odvojiti svega par minuta?

Osim toga, iz udobnosti vašeg doma možete obaviti i razne druge financijske poslove kao što su dogovaranje sastanka u poslovnici, slanje zahtjeva za gotovinski kredit ili slanje upita na temu koja god vas zanima.

 

Nemate vremena za posjete poslovnici i htjeli biste što više financijskih poslova odraditi online? 

Shvaćajući dragocjenost vremena u današnjem užurbanom svijetu, banke u svojoj ponudi imaju niz digitalnih proizvoda i usluga uz koje gotovo da nećete imati potrebu posjećivati poslovnice. Osim uštede vremena, korištenje digitalnih bankarskih proizvoda štedi vaš novac, jer su najčešće naknade za digitalne proizvode jeftinije od naknada koje plaćate pri korištenju ˝klasičnih˝ bankarskih proizvoda, a ono najbitnije je da uz navedene proizvode uvijek imate kontrolu nad svojim financijama!

Mobilno bankarstvo je aplikacija koja vam omogućuje da najbitnije stvari u vezi vaših financija, kao što su pregled stanja računa, pregled oročenja, kredita, prijenos novca, plaćanje računa itd. obavite mobitelom. Korištenje aplikacije mobilnog bankarstva potpuno je sigurno, a aplikacija je najčešće zaštićena osobnim PIN-om koji je poznat samo vlasniku mobilnog uređaja.

Internet bankarstvo vam omogućuje obavljanje brojnih financijskih transakcija u potpuno sigurnom online okruženju. U Internet bankarstvo se prijavljujete pomoću tokena ili m-tokena – uređaja ili aplikacije za registraciju, a usluga se može koristiti putem računala ili mobilnih uređaja. Putem Internet bankarstva na vrlo jednostavan način, kao da ste u vlastitoj poslovnici banke, možete koristiti brojne financijske usluge - informirati se i imati uvid u stanje i promet po računu, plaćati račune i obavljati prijenos sredstava, koristiti usluge mjenjačnice ili plaćati ratu kredita pa čak i ugovoriti financijske proizvode i usluge.

3-D secure je program za sigurnu internetsku kupnju baziranu na 3-D Secure (Three Domain Secure) kojeg su razvili platni sustavi Mastercard International i Visa International, a pomoću kojeg se svaki korisnik kartice autentificira svom izdavatelju kartice i samim time potvrđuje svoje sudjelovanje u procesu online kupovine. Usluga se koristi na Internet prodajnim mjestima koja podržavaju Mastercard ID Check i/ili Verified by Visa Standard.

Uz navedene usluge postoji još i telefonsko bankarstvo – pristupanje podacima o računu putem telefonskog poziva i SMS bankarstvo – provjera stanja računa i kartica putem SMS poruke.

 

Roditelj ste i trebaju vam financijski proizvodi uz koje ćete svojoj djeci biti oslonac?

Vaša djeca se s novcem susreću u vrlo ranoj dobi te ih je zato potrebno educirati o odgovornom upravljanju istim, a posao edukacije kreće ponajprije od vas samih. Čak i da svoju djecu ne podučavate o novcu, oni će s vremenom usvojiti vaše obrasce ponašanja i zato im upravo vi trebate pružiti ispravan primjer.

Osim same edukacije o vrijednosti i značenju novca, djecu je potrebno uputiti i u bankarske proizvode uz koje će njihovo financijsko poslovanje biti jednostavno i učinkovito. Primjerice, djeca već od petnaeste godine mogu postati osnovnim korisnicima prepaid kartice koja je povezana s posebnim računom, odvojenim od tekućeg računa, što znači da se za njezino korištenje sredstva isključivo trebaju prebaciti na prepaid račun. Upravo zbog navedenog prepaid modela, uz koji je moguće potrošiti samo onoliko sredstava koliko ih je na prepaid računu, prepaid kartice, osim što su idealne za roditelje koji žele financijski podržati svoju djecu, odlično su rješenje za:

  • Internet kupovinu jer se potencijalni rizik od zlouporabe drastično smanjuje;
  • putovanja, izlaske i sve situacije u kojima je rizik od zlouporabe, gubitka ili krađe veći nego obično.

Uz prepaid karticu, odlasci na školske izlete ili izlasci s ekipom vama i vašoj djeci postat će manje stresni jer djeca više neće imati potrebu za većim količinama gotovine u svojim džepovima ili torbama. Osim toga, u svakom trenutku putem Internet ili mobilnog bankarstva, novčana sredstva možete prebaciti na djetetov račun, čime ćete eliminirati i stres oko potrebne količine novca.