Proizvodi za jednostavnije financijsko poslovanje

Zamislite samo koliko vremena i energije trošite čekajući u redu kako biste ostvarili svoja prava ili realizirali posao. Ako vaše financijsko poslovanje obavite putem digitalnih kanala, vrijeme čekanja u redu, barem u banci, lako možete zamijeniti nekom korisnijom aktivnošću kao što je šetnja, druženje, kuhanje ili čitanje.

 

Putem digitalnih kanala možete obaviti mnoštvo financijskih poslova kao što su: podizanje novca, plaćanje računa, prijenos novca, uplata na štednju, i mnoge druge. Osim uštede vremena digitalno financijsko poslovanje ima brojne prednosti u odnosu na standardno, a najbitnije su:

  1. Ušteda vašeg novca - brojne transakcije je jeftinije obavljati putem digitalnih kanala
  2. Potpuna kontrola nad vašim financijama - u svakom trenutku možete provjeriti stanje i promet po svojim računima i karticama što je presudno za kvalitetno upravljanje vašim financijama

 

U nastavku ćete pronaći neke od osnovnih karakteristika proizvoda iz digitalnog bankarstva:

Bankomat je elektronički uređaj koji vam omogućava da izbjegnete potencijalne gužve u poslovnicama banke i na taj način uštedite vrijeme i moguće troškove kod pojedinih transakcija. Slijedeći upute na ekranu bankomata, korištenje je vrlo jednostavno - ubacivanjem kartice u za to predviđen otvor te unosom PIN broja moguće je odabrati željenu radnju: provjera stanja računa, podizanje gotovine, promjena PIN broja. Više o bankomatima pronađite na linku.

Mobilno bankarstvo je aplikacija koja vam omogućuje da najbitnije stvari u vezi vaših financija, kao što su: pregled stanja računa, pregled oročenja, kredita, prijenos novca, plaćanje računa itd. obavite mobitelom. Korištenje aplikacije mobilnog bankarstva potpuno je sigurno, a aplikacija je najčešće zaštićena osobnim PIN-om koji je poznat samo vlasniku mobilnog uređaja.

Internet bankarstvo vam omogućuje obavljanje brojnih financijskih transakcija u potpuno sigurnom online okruženju. U internet bankarstvo se prijavljujete pomoću tokena ili m-tokena – uređaja ili aplikacije za registraciju, a usluga se može koristiti putem računala ili mobilnih uređaja. Putem Internet bankarstva na vrlo jednostavan način, kao da ste u vlastitoj poslovnici banke, možete koristiti brojne financijske usluge: informirati se i imati uvid u stanje i promet po računu, plaćati račune i obavljati prijenos sredstava, koristiti usluge mjenjačnice ili plaćati ratu kredita pa čak i ugovoriti financijske proizvode i usluge.

3-D secure je program za sigurnu internetsku kupnju baziranu na 3-D Secure (Three Domain Secure) kojeg su razvili platni sustavi Mastercard International i Visa International, a pomoću kojeg se svaki korisnik kartice autentificira svom izdavatelju kartice i samim time potvrđuje svoje sudjelovanje u procesu online kupovine. Usluga se koristi na Internet prodajnim mjestima koja podržavaju Mastercard ID Check i/ili Verified by Visa Standard.

Uz navedene usluge postoji još i telefonsko bankarstvo – pristupanje podacima o računu putem telefonskog poziva i SMS bankarstvo – provjera stanja računa i kartica putem SMS poruke.