Zbog velikog porasta tzv. phishing poruka savjetujemo klijentima da se s velikim oprezom odnose prema podacima vezanim za bankovnu karticu

Želimo upozoriti naše cijenjene klijente kako je u svijetu, a i u Hrvatskoj zabilježen porast tzv. „phishing“ poruka koje se ili pozivaju na COVID-19 pokušavajući vas natjerati da uplatite određeni iznos, ili  kažu kako je treća strana pristupila podacima vaše kartice pa vas traže da se ulogirate kroz ponuđenu poveznicu kako bi vas se deblokiralo. Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo obavijest o ovakvim događajima: https://mup.gov.hr/vijesti/oprez-phishing-kampanje-iskoristavaju-strah-od-epidemije-covid-19/286107.

Sve ovakve poruke su lažne i imaju za svrhu dobavu osobnih podataka ili financijske zloupotrebe.

Još jednom želimo naglasiti svim našim klijentima kako banka nikada neće tražiti od korisnika da se prijavi putem poveznice poslanu kroz poruku, nego se to uvijek vrši na samo jedan način, a to je pristupom službenim stranicama banke.

Savjetujemo klijentima da se s velikim oprezom odnose prema podacima vezanim za karticu (broj kartice, PIN, datum isteka i ostali podaci) te da koriste sigurne kanale internetske prodaje i stranice provjerenih trgovaca.

U nastavku se nalazi nekoliko primjera sadržaja ovakvih prijevarnih poruka:

 

Primjer 1:

Dragi kupče,

Nedavno smo pregledali vaš račun na kreditnoj kartici i sumnjamo da je vašoj kreditnoj kartici mogla pristupiti neovlaštena treća strana.

Zaštita sigurnosti vašeg računa na kreditnoj kartici naša je glavna briga, stoga smo kao preventivnu mjeru privremeno blokirali pristup osjetljivim značajkama računa kreditne kartice.

Da biste vratili pristup svom računu, trebate nas KLIKNITE OVDJE i potvrdite svoj identitet

Kliknite ovdje za nastavak i potvrđivanje podataka vašeg računa kako biste izbjegli potpuno zatvaranje

Hvala vam.

Iskreno,

Služba za korisnike

 

Primjer 2:

Kao odgovor na epidemiju # COVID19, Centar za filantropiju katastrofa (CDP) pokrenuo je Fond za reakciju CDP COVID-19 kako bi podržao aktivnosti spremnosti, obuzdavanja, reagovanja i oporavka za one koji su pogođeni i za osobe koje su reagirale na njih.

Pomognite pružiti medicinsku njegu koja spašava život siromašnim obiteljima i djeci u zemljama širom svijeta. Rješavanje potrebe sigurnog cjepiva za sve zahtijeva zajednički i svjetski napor.

Vaš će vam poklon pomoći osigurati da ove ranjive osobe dobiju cjepiva protiv koronavirusa i medicinske usluge koje im očajnički trebaju.

Željeli bismo vas zamoliti da donirate prikladan iznos od najmanje £1,000 GBP za istraživanje cjepiva. Donacija se može izvršiti putem BITCOIN-a

Donacije možete izvršiti putem bitcoin adrese u nastavku:

BTC adresa: 1KyyEczB42UL6MhGZGzUREb7RDzRSHtTJ2

Nadam se da biste pristali dati svoj doprinos ovom plemenitom pitanju.

 

Gilmar Silvio Pereira,

Prikupljač sredstava,

Fondovi za oporavak od katastrofe