Završen je drugi Startup program OTP banke

Završen je OTP Startup program, drugi međunarodni akceleratorski program mađarske OTP banke. Na završnom Demo danu devet tvrtki koje su sudjelovale u programu su stručnjacima, potencijalnim ulagačima i menadžmentu banke predstavile rezultate zajedničkog rada u proteklih dvanaest tjedana. Razvoj najboljih rješenja će se nastaviti, kao i zajednički rad sa startupovima kako bi se lakše pripojili poslovanju mađarske OTP banke.

Posljednje jeseni, mađarska je OTP banka najavila svoj drugi otvoreni poziv startupovima. Zanimanje za OTP Startup program bio je velik, prijavilo se čak 310 startupova iz 65 zemalja. Nakon preliminarnog selekcijskog procesa, devet startupova koji su pokazali najveći potencijal rasta počeli su surađivati s mađarskom OTP bankom u ožujku kako bi zajedno dovršili ponuđena rješenja.

Osim toga, tijekom 12 tjedana rada u akceleratoru, predstavnici različitih timova imali su priliku sudjelovati u više od 35 sati profesionalnih radionica i 76 prilagođenih, individualnih mentorskih sesija o najvažnijim temama koje su prethodno odabrali, na OTP LAB-u, inovacijskom središtu mađarske OTP banke. Program je uključivao prestižne međunarodne i mađarske partnere u procesu mentorstva u startupu, uključujući stručnjake Mastercarda, Microsofta, EIT Digitala, McKinsey Panorama, Jet-Sol i PortfoLiona. Program je ostvario široku suradnju u okviru bankarske grupe s gotovo 30 organizacija koje su podržavale realizaciju pilot projekata.

Program je službeno završen Demo danom 23. svibnja, na kojemu su startupovi predstavili rezultate tromjesečnog procesa razvoja više od 150 gostiju, kao i panelu stručnjaka sastavljenih od menadžera OTP Grupe i partnera programa. Budući da je cilj OTP Startup programa stjecanje dugoročnih partnerstava sa što je moguće više tvrtki sudionica, mađarska OTP banka nije objavila pobjednike nakon predstavljanja startupova, ali su profesionalni partneri programa dodijelili tri posebne nagrade timovima koje su oni smatrali najboljima:

• Austrian Pioneers, koji upravljaju inovacijskim ekosustavom koji se fokusira na duboke tehnologije, omogućili su Staffinu da besplatno sudjeluje na jednom od vodećih tehnoloških događanja u Europi, konferenciji Pioneers ‘20.

• Bluecode je osvojio HubHubovu posebnu nagradu: na razdoblje od šest mjeseci, članovi tima mogu besplatno koristiti urede jednog od najnovijih budimpeštanskih radnih prostora.

• Konačno, EIT Digital predstavio je Talk-A-Botu posebnu nagradu za „Najinovativniji tim za snažnu digitalnu Europu“, koji uključuje poziv na najveću europsku konferenciju o digitalnoj inovaciji, EIT Digitalnu konferenciju 2019.

"OTP je dobio mnoštvo ideja od startupova te veliku inspiraciju za svoj razvoj, dok su sudionici programa imali priliku testirati svoje ideje uz podršku mentora u velikom bankarskom okruženju, stoga su posljednja tri mjeseca bila korisna za sve sudionike ”, izjavio je Tibor Johancsik, zamjenik glavnog direktora mađarske OTP banke.

Prema riječima Andrása Fischera, voditelja OTP LAB-a, tijekom proteklih mjeseci sve su tvrtke koje su sudjelovale na projektu radile na zanimljivim temama koje su relevantne za OTP banku. „Ovo je već drugi startup program koji OTP banka provodi kako bi aktivno učvrstila svoje veze s inovativnim tehnološkim tvrtkama i suradnja kojom mađarska OTP banka još učinkovitije razvija svoje usluge. Zajednički rad će se nastaviti s nekoliko sudionika nedavno završenog programa kako bismo razvili naše zajedničke ideje. "

Startupovi uključeni u program i njihova područja razvoja su sljedeći:

• Alyne Saas (platforma koja podržava učinkovito usklađivanje zakonodavstva i upravljanje rizikom)

• Bluecode (shema mobilnog plaćanja na bazi skeniranja barkoda)

• Evrotrust (daljinska identifikacija korisnika i rješenje za elektronsku autentifikaciju)

• Heatventors (rješenje za pohranu toplinske energije za serverske parkove i poslovne zgrade)

• Kasko (platforma koja podržava fleksibilne usluge osiguranja)

• Staffino (rješenje koje omogućuje nadzor kvalitete usluge i izravne povratne informacije od korisnika)

• SymbaSync (platforma koja podržava vanjsko i unutarnje zapošljavanje za nepristrano prepoznavanje talenata na temelju vještina)

• Talk-A-Bot (chatboti koji posjeduju širok raspon funkcija za automatizaciju zadataka korisničke službe)

• Tresorit (šifrirano, sigurno rješenje za pohranu i dijeljenje datoteka u oblaku)

Prije dvije godine, mađarska je OTP banka pokrenula vlastiti akceleratorski program usredotočen na suradnju, jer smatra da je važno u njezino poslovanje i službu za korisnike inkorporirati inovativna rješenja, bilo iz izvora unutar ili izvan organizacije. OTP Startup program pokazao se kao učinkovita platforma za opsežno mapiranje obećavajućih startup rješenja na tržištu i za identificiranje potencijalnih partnera, stoga će banka ugraditi iskustvo nedavno završenog programa i nastaviti raditi s raznim dijelovima startup ekosustava kako bi razvili obostrano korisna partnerstva šireg dosega.