Uz podršku OTP grupe 15 razvojnih tvrtki uspješno zaključilo pilot fazu četvrtog izdanja OTP Startup Partner programa

Na Demo danu OTP grupe predstavljeni su rezultati tromjesečne pilot faza projekata nastalih suradnjom 15 odabranih razvojnih tvrtki i stručnjaka OTP grupe iz albanske, bugarske, crnogorske, srpske i ukrajinske podružnice te mađarske središnjice. Događaju su prisustvovali zaposlenici i rukovoditelji OTP grupe, investitori i predstavnici partnera programa. Odabrana su najbolja rješenja s najvećim poslovnim potencijalom koja ulaze u sljedeću šestomjesečnu fazu razvoja gdje će dobiti podršku u implementaciji i testiranju inovacija.

Program je započeo prošle jeseni otvorenim pozivom inovativnim razvojnim tvrtkama da prijave svoja rješenja za više od 100 poslovnih izazova. Za sudjelovanje se prijavilo čak 469 natjecatelja iz 51 zemlje dok je 15 imalo priliku sudjelovati u pilot fazi programa i provesti svoje ideje u stvarnost uz podršku stručnjaka iz OTP grupe. Četvrto izdanje u potpunosti je prilagođeno novim okolnostima, svi su koraci od selekcije do pilot faze te Demo dana održani online. Osim vrijednog rada na razvoju svojih pilot projekata tijekom tromjesečnog razdoblja sudionici su imali priliku sudjelovati na treninzima usmjerenima poslovnom razvoju, pa im je tako na raspolaganju bilo 43 sata radionica i više od 100 sati individualnog mentorstva. Dodatna vrijednost programa za sudionike je i pristup prestižnoj mreži partnera programa koju čine tvrtke EIT Digital, HubHub, KiwiTech, Mastercard, Microsoft, McKinsey i PortfoLion.

Slično prošloj godini, tromjesečno pilot-razdoblje zaključeno je Demo danom, a kako su prezentacije o pilot-rezultatima pratili stručnjaci iz cijele bankarske grupe, uključujući najviše rukovodstvo OTP grupe i partneri Programa, sudionicima je pružena i dodatna međunarodna vidljivost. Na kraju događaja, prema glasovima partnera programa i publike odabrano je sedam tvrtki kojima su dodijeljene posebne nagrade:

-        FEMA, međunarodna profesionalna organizacija banaka i osiguravatelja, tvrtki Abaka ponudila je paket medijskih plasmana i online konferencija za jačanje  vidljivosti;

-        HubHub je nagradio tri natjecatelja - PiggyBanx, Proworx Digital i W.UP – nudeći im tromjesečno članstvo i pristup njihovim coworking prostorima;

-        rješenje Cantab PI-ja prepoznao je KiwiTech nagradom za globalnu inovaciju, pružajući im time visokokvalitetne usluge savjetovanja o proizvodima, marketinške i investicijske strategije te posebnu pozivnicu za predstavljanje investitorima na KiwiTech događanju;

-        Microsoft je prepoznao W.UP svojom nagradom za najbolje Fintech Scale-up nudeći im tehnološko i poslovno mentorstvo;

-        publika je prezentaciju Cantaba PI prepoznala kao najbolji pitch. Nagrada je timu omogućila imenovanje dobrotvorne organizacije, kojoj OTP banka u ime tvrtke daje donaciju od 500 tisuća forinti. Na temelju odluke Cantab PI, iznos će biti doniran SOS Dječjem selu Južna Afrika.

Zamjenik izvršnog direktora OTP banke u Mađarskoj Péter Csányi istaknuo je prednosti programa na razini grupe: „Skaliranjem OTP Startup Partner programa na razinu grupe ostvarili smo razne prednosti. Osigurali smo da svaki član grupe ima pristup jedinstvenoj, provjerenoj metodologiji za suradnju s razvojnim tvrtkama. Piloti koji rade prema istim standardima mogu se lakše usporediti, a u proces je ugrađena i razmjena znanja na razini grupe. To nam omogućuje učinkovitije inoviranje i uvođenje razvojnih tvrtki potvrđenih na jednom tržištu ostalim članovima grupe."

Direktor OTP LAB-a András Fischer dodao je: „Vodimo rigorozan program u kojem se odluke o suradnji nakon pilota temelje na kvantitativnom mjerenju ciljeva i definiciji poslovnog slučaja. Imajući na umu na naša prethodna izdanja, kumulativno je više od 40 % naših pilota dovelo do partnerstva nakon pilota. Na temelju rezultata koje su isporučile naše trenutne kohortne tvrtke, očekujemo da ćemo uspjeti održati ili čak povećati omjer projekata odobrenih za uvođenje ove godine."

U pilot fazi sudjelovali su:

 • Abaka – platforma za angažman klijenata upravljana umjetnom inteligencijom
 • Amplyfi – platformu za automatizaciju koja se temelji na nestrukturiranim i strukturiranim podacima
 • Appraiser.ai – digitalna platforma za nekretnine s automatiziranim modelima procjene imovine i preporukama
 • Cantab PI – automatizirano strojno učenje za hiper-personalizirana putovanja kupaca i bodovanje
 • Feedier – platforma za upravljanje iskustvom korisnika
 • Katabat – rješenje samoposlužnih zbirki uz strojno učenje
 • Layer – modularna platforma za digitalno bankarstvo pružena putem sloja mikrousluga
 • Lumeer – fleksibilni alat za upravljanje projektima za različite slučajeve upotrebe zadataka, projekata i timova
 • Mentessa – platforma za spajanje mentora i učenika
 • Orgnostic - analitička i dijagnostička platforma za ljudske potencijale
 • PiggyBanx – aplikacija za financijsku pismenost i štednju za roditelje i djecu
 • Proworx Digital – komunikacijska platforma za menadžment procesa
 • Spitch –  konverzacijska platforma koja omogućuje usluge podrške korisnicima putem glasa i teksta
 • W.UP –  platforma za personalizaciju bankarskih usluga temeljena na umjetnoj inteligenciji
 • Xeerpa – napredno marketinško rješenje bazirano na profilima društvenim mreža

Četvrto izdanje Startup programa OTP banke ponovno je dokazalo da koordinirano upravljanje suradnjom na razini grupe nudi brojne pogodnosti i tvrtkama sudionicama i uključenim članicama banke. Više informacija o Programu i sudjelovanju možete pronaći na www.otpstartup.com.