Uspješno završena prodaja slovačke podružnice OTP banke

Nakon pribavljanja svih potrebnih regulatornih i nadzornih odobrenja od Nacionalne banke Slovačke (NBS), Nacionalne banke Belgije (NBB), Europske središnje banke (ECB) i Antimonopolskog ureda Republike Slovačke, financijski je zaključena prodajna transakcija izvršena prema sporazumu potpisanom 17. veljače 2020., pri čemu je KBC Grupa stekla vlasništvo nad 99,44 % dionica OTP Banke Slovensko, čime OTP Banka Slovensko postala podružnica KBC banke.

OTP Banka Slovensko spaja se s ČSOB bankom, slovačkom podružnicom KBC banke. KBC vjeruje u pozitivan učinak integracije i dočekuje zaposlenike OTP Banke Slovensko u obitelj KBC i ČSOB. Brend OTP Banke Slovensko ostat će na snazi određeno vrijeme kako bi se osigurao nesmetan prijelaz za klijente i zaposlenike do završetka spajanja.

U međuvremenu, uz punu podršku ČSOB-a, OTP Banka Slovensko nastavit će ispunjavati svoje obveze prema tržištu i pružati profesionalnu uslugu najviše razine svim svojim klijentima, od kojih se ne zahtijevaju nikakve dodatne aktivnosti kao rezultat transakcije.

„Naš ulazak na slovačko tržište ostat će nam u sjećanju kao prvi korak na putu ka tome da postanemo regionalna bankarska grupa koja je do sada prisutna u više od 10 zemalja. Želim zahvaliti Upravi i kolegama iz OTP Banke Slovensko na profesionalnom i predanom radu od gotovo dva desetljeća. Tijekom ova dva desetljeća naša je podružnica bila stabilan igrač na tržištu pružajući visokokvalitetne usluge u Slovačkoj. Uvjeren sam da će spajanje s ČSOB-om klijentima OTP Banke Slovensko pružiti pristup brojnim dodatnim poslovnicama banaka, širem spektru usluga i podršci drugog velikog bankarskog igrača. Nakon uspješnog financijskog zatvaranja transakcije, u skladu s našom strategijom, nastavit ćemo aktivno istraživati moguće akvizicije u regiji, prvenstveno u zemljama u kojima smo već prisutni ",  izjavio je dr. Sándor Csányi, predsjednik Uprave i izvršni direktor OTP banke.

Johan Tijs, izvršni direktor KBC Grupe, također je komentirao zaključak transakcije: „Preuzimanje OTP banke Slovensko dodatno jača naš udio na slovačkom tržištu, gdje smo prisutni od 2002. godine putem ČSOB-a. Očekujemo ekonomske koristi i povećanje naše vidljivosti na ovom visoko konkurentnom tržištu, u korist svih naših dionika. Kao takva, ova je transakcija u potpunosti u skladu s našom strategijom, koja se usredotočuje na to da postanemo referentna banka-osiguravajuća grupa za fizičke osobe, mala i srednja poduzeća i srednje kapitalizirane kompanije na svim našim ključnim tržištima. Otvaraju nam se mogućnosti da ponudimo financijska rješenja na visokoj razini još širem krugu klijenata. Uvjeren sam da će klijenti imati značajnu korist od budućeg spajanja ČSOB-a i OTP Banke Slovensko, jer će dobiti pristup visokokvalitetnim, modernim i inovativnim financijskim uslugama koje omogućavaju digitalne tehnologije, kao i osobni i profesionalni pristup. "

Daniel Kollár, predsjednik Uprave i izvršni direktor ČSOB banke u Slovačkoj izjavio je: „Današnja transakcija predstavlja važnu prekretnicu za ČSOB. Spajanje OTP Banke Slovensko u ČSOB značajno će ojačati našu bankarsko-osiguravajuću franšizu u zemlji i dodatno ojačati potencijal zajedničke prodaje s ČSOB Poist’ovňa, a.s., ČSOB Leasing, a.s., i KBC Asset Management. Također želim toplu dobrodošlicu svim klijentima i zaposlenicima OTP Banke Slovensko, koju će i dalje voditi gospođa Zita Zemková, izvršna direktorica OTP Banke Slovensko. Njezino dugogodišnje iskustvo, znanje o tržištu i upravljačke vještine osiguravaju kontinuitet za sve dionike i bit će od velike vrijednosti za uspješnu integraciju ČSOB-a i OTP Banke Slovensko u novu, dinamičnu i banku usmjerenu budućnosti. Potičem i pozivam naše nove kolege iz OTP Banke Slovensko da prigrle našu ČSOB zajednicu i podijele svoje ideje, mišljenja i iskustva s nama. "