Uspješno provedena integracija OTP i Splitske banke

Tijekom proteklog vikenda uspješno je završen proces pripajanja Splitske banke OTP banci, koja od danas posluje kao jedinstvena banka.

Banka će dalje poslovati pod imenom OTP banka Hrvatska d.d., sa sjedištem u Splitu. Središnje funkcije banke će, osim u Splitu, i dalje biti u Zadru i Zagrebu, s poslovnim centrima u Dubrovniku, Puli, Osijeku i Varaždinu. Ovim nastaje četvrta po veličini banka u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 11 posto, poslovno prisutna u svim regijama Hrvatske s mrežom od 147 poslovnica i više od 500 bankomata.

Spajanjem smo stvorili nacionalno snažnog tržišnog igrača, s najboljim karakteristikama obiju banaka i bogatim portfeljem proizvoda te velikim potencijalom tržišnog razvoja. OTP banka Hrvatska ostat će predani partner svim svojim tradicionalnim lokalnim zajednicama, sudjelujući u potpunosti u financiranju projekata jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave, kao i svojim ulaganjima u društveni, obrazovni, kulturni i sportski razvoj,” izjavio je predsjednik Uprave Balázs Békeffy. „Zadovoljni smo, jer smo uspješno zaključili ovo najsloženije do sada spajanje na hrvatskom bankarskom tržištu. Više od 600 članova integracijskog tima naporno su radili na projektu pa zahvaljujem svim kolegicama i kolegama koji su svojom stručnošću i predanošću osigurali uspješnu integraciju u jedinstveni sustav. Usporedo s integracijom zabilježili smo i rast na tržištu što je znak da opravdavamo povjerenje naših klijenata. Želio bih iskoristiti ovu priliku i još jednom zahvaliti svim klijentima na strpljenju i razumijevanju.“

Banku će voditi Uprava u sastavu: Balázs Békeffy, predsjednik Uprave te članovi: Zvonimir Akrap (poslovanje s pravnim osobama), Slaven Celić (maloprodaja), Zorislav Vidović (financije), Nera Šunjić (IT i operativni poslovi) i Bruno Biuk (upravljanje rizicima).

Osim banke, u OTP grupi u Hrvatskoj posluju OTP Leasing, OTP Invest, OTP Osiguranje, OTP Nekretnine, OTP Savjetovanje i SB Zgrada.

Poslovni podaci OTP grupe u Hrvatskoj:

U prvih devet mjeseci 2018. OTP banka je ostvarila ukupan rezultat nakon oporezivanja u visini od 470 milijuna kuna. Dobri rezultati poslovanja evidentni su i kroz pokazatelje povrata na kapital u visini od 10,9 posto, odnosno na aktivu 1,5 posto. Stopa adekvatnosti kapitala na dan 30. rujna 2018. iznosila je 19,7 posto, uz istu razinu omjera Tier 1 i Core Tier 1.

Poslovni podaci OTP grupe u Srednjoj i Istočnoj Europi:

Kao dominantni igrač na bankarskom tržištu Mađarske i središnje Europe OTP grupa pruža visokokvalitetne financijske usluge za više od 18 milijuna svojih klijenata u devet zemalja. 38.600 zaposlenika usluge klijentima pruža u mreži od 1300 poslovnica, oko 4000 bankomata. U posljednjih nekoliko godina, OTP banka uspješno je zaključila nekoliko akvizicija, čime je postala ključni igrač u regiji. Osim u Mađarskoj, OTP grupa trenutno u regiji posluje putem podružnica u Bugarskoj (DSK Bank), Hrvatskoj (OTP banka Hrvatska), Rumunjskoj (OTP banka Rumunjska), Srbiji (OTP banka Srbija), Slovačkoj (OTP banka Slovačka), Ukrajini (CJSC OTP Bank), Crnoj Gori (Crnogorska komercijalna banka) te Rusiji (OAO OTP Bank), a očekuje se i skoro zaključenje transakcije u Albaniji koja će time postati deseta zemlja regije u kojoj grupa posluje. Unatoč snažnoj konkurenciji, OTP grupa je najbrže rastuća bankarska grupacija u ovom dijelu svijeta, sa stabilnim tržišnim položajem u nizu pokazatelja, a kad je riječ o profitabilnosti i stabilnosti ona pripada samom europskom vrhu. Grupa je u prvih 9 mjeseci ostvarila konsolidiranu usklađenu dobit nakon oporezivanja u iznosu od 262,8 milijardi forinti. Omjer adekvatnosti kapitala bio je 16,2 posto, a omjer Tier1 14,3 posto.