Transakcija završena: OTP Grupa ušla je u regiju srednje Azije preuzimanjem uzbekistanske Ipoteka banke

Kao prva strana banka koja je sudjelovala u privatizaciji uzbekistanskog bankarskog sektora, OTP Grupa postala je većinski vlasnik petog najvećeg pružatelja financijskih usluga u zemlji, Ipoteka banke. Danas je završen prvi korak akvizicije: OTP Grupa kupila je 75 % dionica koje su bile u vlasništvu Ministarstva gospodarstva i financija Republike Uzbekistan, a preostalih 25 % bit će kupljeno za tri godine. Ulazak na uzbekistansko bankarsko tržište otvara novo poglavlje u povijesti OTP Grupe, s obzirom na to da je Uzbekistan prva zemlja u regiji srednje Azije u kojoj Grupa proširuje svoje djelovanje. Ipoteka banka ima 7,6 % tržišnog udjela po aktivi i oko 1,5 milijuna fizičkih klijenata. Klijenti Ipoteka banke ne trebaju ništa poduzimati vezano za promjenu vlasništva banke.

OTP Grupa je krajem 2020. godine započela pregovore s uzbekistanskom vladom o mogućnosti sudjelovanja u privatizaciji uzbekistanskog bankarskog sektora. U prosincu 2022. potpisan je kupoprodajni ugovor u Taškentu prema kojem OTP Grupa stječe uvjete za kupnju 100 % (oko 98 % ukupnog dioničkog kapitala) dionica petog najvećeg pružatelja financijskih usluga u zemlji, Ipoteka banke, u vlasništvu Ministarstva gospodarstva i financija Republike Uzbekistan. Danas je uspješno zaključena prva financijska transakcija, čime je OTP Grupa postala većinski dioničar Ipoteka banke stjecanjem 73,71 % udjela te postala neizravni dioničar njenih podružnica u stopostotnom vlasništvu, Ipoteka Leasinga koja se bavi financijskim leasingom i Imkon-Sugurta koja nudi usluge osiguranja. Međunarodna financijska korporacija (IFC) pristala je nastaviti pružati kontinuirano financiranje i podršku transformaciji Ipoteka banke u suradnji s OTP Grupom.

“Biti prvi strani akter koji će sudjelovati u privatizaciji uzbekistanskog bankarskog tržišta velika je odgovornost i velika prilika za OTP Grupu. Uzimajući u obzir odlučne političke i gospodarske reforme provedene u zemlji, pokazuju primjernu predanost sve otvorenijem i konkurentnijem tržišnom gospodarstvu. Postignuća u digitalizaciji i tekuća ulaganja u infrastrukturu pružaju izvrsnu osnovu za uzbekistansko gospodarstvo i Ipoteka banku kao glavnog igrača za postizanje dinamičnog i održivog rasta u nadolazećim godinama i desetljećima. Uzbekistan je prva zemlja u koju ulazimo u srednjoazijskoj regiji, stoga se uvelike oslanjamo na uspješnu strategiju koja je dovela do vodećeg poslovanja na tržištu hipotekarnih kredita i izvanredne visokokvalitetne korisničke usluge”, izjavio je Sándor Csányi, predsjednik i glavni izvršni direktor OTP Grupe, te dodao: “Čvrsto vjerujemo da će povezivanje lokalnog iskustva Ipoteka banke sa znanjem OTP Grupe stečenim kroz 23 akvizicije u 11 zemalja dodatno ojačati izvanrednu poziciju banke. Naš cilj je ponuditi našim klijentima cijeli niz financijskih usluga u segmentu poslovanja s građanima i poduzećima kroz razgranatu mrežu poslovnica i visokokvalitetne digitalne usluge”.

„Ulazak na lokalno tržište tako velike strane banke kao što je OTP Bank doprinijet će jačanju konkurencije, poboljšanju standarda korporativnog upravljanja i poboljšanju kvalitete bankarskih usluga“, izjavio je ministar gospodarstva i financija Republike Uzbekistan Sherzod Kudbiyev.

“Svi smo uzbuđeni i veselimo se prilikama koje OTP grupa može donijeti klijentima, zaposlenicima i drugim dionicima banke. Od 2019. Ipoteka-bank prolazi kroz kontinuiranu transformaciju koja je rezultirala stabilnim rastom i postizanjem jake tržišne pozicije među domaćim bankama. Ova akvizicija bi definitivno trebala postati još jedna značajna prekretnica u našoj povijesti i nema sumnje da ćemo kao članica OTP Grupe moći isporučiti još više standarde kvalitete usluga korisnicima i težiti liderstvu u bankarskom sektoru kroz pristup novim digitalnim tehnologijama, proizvodima i stručnim vođenjem i upravljanjem”, rekao je Elyor Inomjonov, predsjednik Izvršnog odbora Ipoteka banke.

Nakon završetka transakcije, cilj je provesti uspješno razdoblje usklađivanja, koje počinje danas: OTP Grupa i Ipoteka banka će zajednički pažljivo ispitati različite aspekte poslovanja, mreže, sustava, proizvoda i inovacija kako bi ponudili nove prilike za klijente, zaposlenike, partnere kao i lokalne zajednice. Klijenti Ipoteka banke ne trebaju ništa poduzimati u vezi s prijenosom vlasništva, a o promjenama vezanim uz proces usklađivanja bit će pravovremeno obaviješteni.

O Ipoteka banci

Ipoteka banka ima 7,6 % tržišnog udjela u smislu imovine, stoga drži poziciju pete najveće banke u Uzbekistanu. Osim što ima značajnu korporativnu klijentelu, broj fizičkih klijenata doseže 1,5 milijuna, a posluje kroz 39 poslovnica uređenih kao regionalni centri, kao i više od 200 lokacija za pružanje usluga klijentima. Imovina banke rasla je u posljednje tri godine po prosječnoj godišnjoj stopi od 20 % u kreditnom portfelju i 24 % u depozitnom portfelju, dok se dobit banke nakon oporezivanja također kontinuirano poboljšavala posljednjih godina.

O OTP Grupi

OTP Grupa je najbrže rastuća i jedna od vodećih bankarskih grupacija srednje i istočne Europe, s izuzetnom profitabilnošću i stabilnom kapitalno-likvidnosnom pozicijom. S više od 41 000 zaposlenika u sada 12 zemalja srednje i istočne Europe i središnje Azije, Grupa pruža univerzalne financijske usluge za više od 17,5 milijuna klijenata. Kao najaktivniji konsolidator u bankarskom sektoru regije srednje i istočne Europe, Grupa je od ranih 2000.-ih uspješno preuzela i integrirala 23 banke. Trenutno je tržišni lider u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji. OTP Grupa ima sjedište u Mađarskoj i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa uvrštena je na Budimpeštansku burzu od 1995.