Širenje OTP grupe – preuzeta banka u Albaniji

OTP grupa objavila je završetak postupka kupnje Alpha Bank Albania. Uspješno zaključenom transakcijom OTP grupa dodatno jača svoju tržišnu poziciju u Albaniji. Kao rezultat procesa integracije dviju banaka, očekuje se da će tržišni udio OTP grupe u Albaniji dosegnuti 11 % u ukupnoj imovini, a kreditni portfelj klijenata povećat će se za jedan i pol puta. Slijedom toga, albanska podružnica OTP grupe mogla bi postati treći najveći tržišni igrač sa 16,3 % udjela. U narednom razdoblju u središtu pozornosti obje banke članice OTP grupe bit će održavanje najviše razine kvalitete usluge i uspješna provedba procesa integracije.

„Alpha Bank Albania dobro funkcionira, dobro je vođena i postala je vrlo vrijedna članica OTP grupe. Naša odluka o ulasku na albansko tržište prije četiri godine pokazala se dobrom. Od tada je naša podružnica OTP Albania, ispunila većinu svojih ambicioznih strateških ciljeva, postavši najprofitabilnija i najisplativija banka u Albaniji 2021. godini, unatoč svojoj maloj veličini. Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo našu dugoročnu i ozbiljnu predanost albanskom bankarskom tržištu, već i pokazujemo da OTP grupa ima čvrste temelje, dobro je kapitalizirana, ima izvanrednu likvidnost, a uprava je predana jačanju regionalne prisutnosti “ izjavio je László Wolf, zamjenik izvršnog direktora mađarske OTP banke dodajući da je ovaj događaj važna prekretnica u razvoju bankarske grupe u Albaniji.

Do pravnog spajanja dvije će banke poslovati kao odvojeni subjekti, a proces pune integracije OTP Bank Albania i Alpha Bank Albania, počevši od sada, trajat će 2023.

OTP grupa jedna je od najaktivnijih financijskih institucija na europskom tržištu akvizicija. Akvizicijske transakcije u regiji započele su 2014. godine, od kada je mađarska OTP banka najavila kupnju 12 financijskih institucija i bankovnih portfelja u devet zemalja, uključujući sadašnju akviziciju Alpha Bank Albania. Sve su banke, osim transakcije slovenske Nove KBM, koja je još u fazi dovršetka, uspješno integrirane u bankarsku grupu.

S navedenim akvizicijama, OTP grupa je postala najaktivniji konsolidator bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, značajno poboljšavši svoju tržišnu poziciju u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori i povećavši doprinos dobiti članica grupe izvan matičnog mađarskog tržišta.

OTP grupa jedna je od najstabilnijih financijskih grupacija u regiji središnje i istočne Europe s izvanrednom profitabilnošću te stabilnim kapitalom i likvidnošću. Bankarska grupa trenutno pruža univerzalne financijske usluge u 11 zemalja za gotovo 16 milijuna klijenata, ima mrežu od više od 1.400 poslovnica i ima više od 37.500 zaposlenika. OTP grupa ima sjedište u Budimpešti u Mađarskoj i ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Bankarska grupa je uvrštena na Budimpeštanskoj burzi od 1995.