Rezultati 13 pilot projekata predstavljeni na Demo danu trećeg OTP Startup Partner Programa

Treći Startup Program mađarske OTP banke došao je do važne kontrolne točke: u sklopu online Demo dana održanog 20. svibnja, 13 startupova sudionika programa predstavilo je rezultate tromjesečnog pilot razdoblja pred više od 1100 profesionalaca, uključujući izvršnu upravu grupe, investitore i predstavnike korporativnih sponzora programa. Rješenja s najvećim poslovnim potencijalom dobit će priliku biti isprobana u stvarnosti, kao dio šestomjesečne rollout faze programa, s početkom u lipnju.

Najavljen u jesen 2019. godine, treći program startup partnerstva OTP banke pozvao je inovativna poduzeća sa zrelim, prethodno potvrđenim poslovnim rješenjima da se suoče s ukupno 63 poslovna izazova. U program se prijavilo 370 startupova iz 56 država, a njih 13 imalo je priliku implementirati zajedničke pilot projekte sa zaposlenicima grupe, uz podršku posvećenih sponzora za svaku od kategorija programa.

Iako se razdoblje provedbe pilot projekata preklopilo sa širenjem koronavirusa u Europi, zahvaljujući posvećenosti startupova i poslovnih jedinica koje sudjeluju u pilot projektima, 10 od 13 projekata realizirano je u skladu s izvornim planovima, dok će preostali projekti biti kompletirani tijekom ljeta.

Nakon uvodnog tjedna održanog u Budimpešti, obuka za podršku općem poslovnom razvoju održana je putem interneta, pružajući startupovima 33 sata radionica i 43 sata jedan na jedan mentorstva. U međuvremenu, sudionici su osim od profesionalaca OTP banke, za ulazak u sljedeću fazu poslovanja dobili i podršku partnera programa, uključujući stručnjake iz EIT Digital, HubHub, INV Fintech, Mastercard, Microsoft, McKinsey Panorama i PortfoLion.

Prvi puta ove godine, tromjesečno pilot razdoblje zaokruženo je online Demo danom, koji je timovima pružio međunarodnu vidljivost jer je prezentacije o rezultatima pilot projekata i naučenim lekcijama pratilo više od 1100 gledatelja, uključujući panel od 10 stručnjaka predstavnika višeg menadžmenta bankarske grupe i partnerskih korporacija. Na kraju, pet startupova dobilo je posebne nagrade od partnera programa na temelju glasova publike:

-        Svih 13 timova dobilo je tromjesečno članstvo i pristup suradničkim prostorima HubHub-a; Također, HubHub će podržati EDUardo kroz posvećeno mentorstvo i produkciju njihovog promotivnog videa.

-        Kroz paket medijskih plasmana i mogućnosti internetskih konferencija, podrška poboljšanoj vidljivosti unutar profesionalne zajednice nudi The Waay od EFMA, međunarodne profesionalne organizacije za banke i osiguravatelje.

-        Microsoft je odao priznanje TrustChainu nagradivši ga svojom Best Scaleup nagradom koja nudi široke mogućnosti mentoriranja.

-        Pioneers i sestrinska kompanija The Minted ponudili su startupu EDUardo savjetovanje o bespovratnim sredstvima EU i ulaganjima rizičnog kapitala.

-        Na temelju glasova publike, nagrada za najbolji pitch dodijeljena je LutherOne-u. Nagrada je omogućila timu da imenuje dobrotvornu organizaciju kojoj OTP banka u ime startupa daje donaciju u iznosu od 500 000 HUF. Temeljem odluke LutherOne-a, iznos će biti doniran nevladinoj organizaciji koja pomaže osobama s oštećenjem vida Svetluska.

"OTP banka trenutnu, visoko povećanu potražnju za digitalnim rješenjima vidi kao priliku, i spremni smo uspješno odgovoriti na promjenjiva očekivanja u kojima, osim naših internih inovacijskih inicijativa, startup suradnje igraju presudnu ulogu”, rekao je zamjenik izvršnog direktora OTP banke Antal Kovács.

Šef OTP LAB András Fischer sjajan primjer zajedničkog napora na razini grupe nalazi u činjenici da se program odvijao prema svom izvornom rasporedu unatoč izazovima koje predstavlja novi koronavirus. "Činjenica da je 13 pilot projekata uspješno realizirano čak i u burnoj situaciji s kojom se trenutno suočavamo i da su uživali potporu viših rukovoditelja kako u Mađarskoj, tako i u podružnicama grupe, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Rusiju i Srbiju, predstavlja važan razlog za inovacijske projekte, kako u pogledu opravdanosti, tako i pravovremenosti."

Slijedi popis 13 startupova koji sudjeluju u programu i njihova rješenja:

 • Banzai Cloud (platforma za spremanje za brzi razvoj, implementaciju i skalabilnost aplikacija utemeljenih na oblaku)
 • Edgetier (inteligentni pomoćnik za podršku operacijama pozivnog centra, pružajući predloške odgovora na dolazne upite)
 • EDUardo (internetska platforma za simulaciju poslovanja za obuku osoblja u stvarnim situacijama)
 • Finqware (API agregator platforma s fokusom na CEE regiju)
 • Linistry (usluga za podršku daljinskog čekanja putem korisnikovog mobilnog telefona)
 • LutherOne (sveobuhvatna HR platforma za glatke povratne informacije i mjerenje radnog učinka u stvarnom vremenu)
 • Mostly AI (softver koji generira skupove sintetičkih podataka iz stvarnih podataka koji ne sadrže osobne podatke i prikladni su za testiranje)
 • Neticle (internetska platforma za praćenje i analizu medija)
 • Realmonitor (aplikacija za nadzor cijena nekretnina radi pomoći u kupnji kuća po najpovoljnijoj dostupnoj cijeni)
 • Sanostro (usluga koja investicijskim analitičarima nudi širok spektar investicijskih signala)
 • Scolvo (mobilna aplikacija za prodajnu podršku prilikom posjeta korporativnih bankarskih savjetnika klijentima)
 • The Waay (lifestyle-based bankarstvo s relevantnim ponudama prilagođenim životnim situacijama klijenata)
 • TrustChain (čekovi drugih strana, e-potpisi i digitalno ugovaranje u jednoj platformi za B2B partnere)

Treće izdanje Startup Programa OTP banke dokazalo je da koordinirano upravljanje startup suradnjama na razini grupe nudi niz pogodnosti i tvrtkama koje sudjeluju i uključenim bankama članicama. Shodno tome, OTP banka procjenjuje načine za daljnje širenje programa diljem grupe. Tijekom jesenskog razdoblja www.otpstartup.com web stranica će zainteresiranim startupovima i scaleupovima pružati informacije o daljnjim mogućnostima suradnje s OTP bankom.