OTP Grupa u suradnji sa SambaNova Systems izrađuje najbrže AI superračunalo u Europi

SambaNova Systems, tvrtka koja gradi najnapredniji softver, hardver i rješenja u industriji za pokretanje aplikacija umjetne inteligencije (AI), i OTP Grupa, vodeća bankarska grupa u srednjoj i istočnoj Europi, danas su objavili strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunala u Europi. Zajedno će implementirati multi-rack sustav umjetne inteligencije, izgrađen na SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT, za najnapredniji jezični model na svijetu u komercijalnoj banci. U suradnji s Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske (ITM), sustav će biti osiguran kao nacionalni resurs umjetne inteligencije javnom sektoru, privatnoj industriji i visokom obrazovanju.

“Ovo je jedinstvena suradnja između OTP Grupe, ITM-a i SambaNova Systemsa kako bi pružili nevjerojatan resurs za Mađarsku i cijelu regiju srednje i istočne Europe”, rekao je Péter Csányi, zamjenik izvršnog direktora i voditelj digitalnog odjela u OTP Grupi. “Zadovoljstvo nam je najaviti da će ovo revolucionarno superračunalo predstavljati jedinstvenu sposobnost umjetne inteligencije za izgradnju jezičnih modela na razini GPT-3 za jezike diljem srednje i istočne Europe.”

Ovim partnerstvom OTP Grupa preuzima vodeću ulogu u Europi u istraživanju i razvoju umjetne inteligencije. Svih 17 milijuna klijenata ove bankarske grupe time će dobiti brže, personaliziranije financijske usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji sa superračunalom koje može obraditi velike količine tekstualnih informacija i podataka u kratkom vremenu. Značajnim ubrzavanjem tijeka rada i preuzimanjem ponavljajućih zadataka, posljedično će ova inovacija imati pozitivan utjecaj na zaposlenike OTP Grupe diljem Europe stvarajući više prostora za razvoj usluga i ljudske kreativnosti.

“Plan OTP Grupe je da umjetna inteligencija postane ključni pokretač tehnologije u narednom desetljeću. Uz potporu ITM-a, okruženje umjetne inteligencije koje zajedno stvaramo omogućit će pristupačnu, vrhunsku infrastrukturu za sveučilišta, istraživačke centre, javne i privatne organizacije diljem Mađarske,” rekao je prof. dr. László Palkovics, ministar za inovacije i tehnologiju u Mađarskoj .

Partnerstvo između OTP Grupe i SambaNova Systemsa višegodišnji je dogovor o suradnji za implementaciju rješenja SambaNove Dataflow-as-a-Service GPT i izgradnju jedinstvenog modela na mađarskom jeziku, jednog od najkompliciranijih jezika na svijetu, nakon čega će slijediti jedinstveni modeli na jezicima drugih zemalja OTP Grupe. Ovom implementacijom, banka će transformirati sve dijelove svog poslovanja uz pomoć umjetne inteligencije i snagom SambaNova GPT-a..

“Veliki jezični modeli brzo postaju primarno sučelje banke, a umjetna inteligencija će potaknuti transformaciju industrija. Ova implementacija u OTP Grupi pokazat će što je moguće s naprednom umjetnom inteligencijom u industrijama s velikom količinom podataka, kao što su bankarstvo i financijske usluge”, rekao je Rodrigo Liang, suosnivač i izvršni direktor SambaNova Systemsa.

Implementacija je tehnički podvig; da je projekt razvijen i implementiran unutar OTP Grupe, banci bi trebalo nekoliko godina i opsežni resursi ljudskog kapitala. Uz SambaNovu, OTP Grupa može implementirati novi sustav za nekoliko dana ili tjedana. Jednom postavljeno, ovo AI superračunalo omogućit će OTP banci napredak i daljnji prodor na globalno financijsko tržište.

O SambaNova Data Flow-as-a-Service GPT

Vodeća ponuda SambaNove, DataFlow-as-a-Service™, proširiva je platforma za usluge umjetne inteligencije koja omogućuje organizacijama brzo pokretanje inicijativa umjetne inteligencije povećanjem postojećih sposobnosti jednostavnom pretplatom. Platformu pokreće DataScale®, integrirana softverska i hardverska platforma koja omogućuje jedinstvene performanse, točnost, razmjer i jednostavnost korištenja SambaNova Systems Reconfigurable Dataflow arhitekture™.

Budući da umjetna inteligencija postaje nužnost u globalnoj ekonomiji, kupcima su potrebna cjelovita rješenja koja mogu raditi u velikim razmjerima na financijski održiv način. S integriranim full-stack sustavom, uključujući najbolje AI modele u klasi, softver i hardver, SambaNova pruža najopsežnije, najdostupnije i najupečatljivije aplikacije umjetne inteligencije na svijetu. Ako želite saznali više o SambaNovinom Data Flow-as-a-Service za jezik s GPT-om, posjetite: https://sambanova.ai/solutions/gpt/

O SambaNova Systems

SambaNova Systems je tvrtka za inovacije umjetne inteligencije koja omogućuje organizacijama da s povjerenjem implementiraju najbolja rješenja za računalni vid, obradu prirodnog jezika, preporuke i umjetnu inteligenciju za znanost. Vodeća ponuda SambaNove, Dataflow-as-a-Service™, pomaže organizacijama da implementiraju umjetnu inteligenciju u nekoliko dana, otvarajući nove prihode i povećavajući operativnu učinkovitost. SambaNova DataScale®️ je integrirani softverski i hardverski sustav koji koristi Reconfigurable Dataflow arhitekturu™️ s otvorenim standardima i korisničkim sučeljima. Sa sjedištem u Palo Altu u Kaliforniji, SambaNova Systems osnovali su 2017. godine predvodnici industrije I stručnjaci za dizajn hardvera i softvera sa Sun/Oraclea i Sveučilišta Stanford. Među investitorima su SoftBank Vision Fund 2, fondovi i računi kojima upravljaju BlackRock, Intel Capital, GV, Walden International, Temasek, GIC, Redline Capital, Atlantic Bridge Ventures, Celesta i nekoliko drugih. Za više informacija posjetite nas na sambanova.ai ili nas kontaktirajte na info@sambanova.ai. Pratite SambaNova Systems na LinkedInu.

O OTP Grupi

OTP Grupa vodeća je financijska grupa u srednjoj i istočnoj Europi s iznimnim rezultatima rasta, izvanrednom profitabilnosti i solidnim pozicijama kapitala i likvidnosti. Grupa pruža univerzalne financijske usluge za 17 milijuna klijenata sa 40.000 zaposlenih u 11 zemalja. Nudi vrhunska digitalna rješenja u više od 1700 poslovnica. Operacije i razvojni napori za budućnost OTP Grupe usmjereni su na održivost okoliša, društva i upravljanja s ciljem jačanja svoje pozicije najboljeg poslodavca u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi.

Sjedište OTP Grupe u Mađarskoj ima raznoliku i transparentnu vlasničku strukturu. Grupa kotira na Budimpeštanskoj burzi od 1995. godine.