OTP Grupa surađuje sa startupovima iz pet država

Treći međunarodni akceleratorski program OTP banke pod nazivom OTP Startup program oborio je sve rekorde po broju prijavljenih tvrtki i tako se pozicionirao kao najcjelovitija inicijativa bankarske grupe za pokretanje suradnje sa startupovima s obzirom na broj tvrtki odabranih za predlaganje pilot projekata i broj timova koji su sudjelovali u inicijativi. Od 370 prijavljenih startup i scaleup tvrtki, trinaest ih je dobilo priliku sudjelovati u programu u trajanju od 3 + 6 mjeseci u kojemu mogu testirati svoja rješenja i dokazati svoju spremnost na razvoj dugoročne suradnje s OTP bankarskom grupacijom.

Prijave za ovogodišnji OTP Startup partnerski program bile su otvorene od 14. listopada do 22. studenog 2019. godine, a prijavilo se čak 370 startupova iz 56 zemalja. O velikom međunarodnom odazivu govori i činjenica da je najviše prijava pristiglo iz Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Amerike i Rusije. Dvadeset i sedam tvrtki koje su predale prijave pozvano je na završni događaj odabira Programa, gdje su, nakon savjetovanja s odgovarajućim organizacijama, iznijele svoje pilot prijedloge koji će se provoditi s OTP grupom. Ponosni smo što je ove godine 160 zaposlenika i startupaša iz gotovo 20 zemalja zajedno radilo na dvodnevnom Selekcijskom kampu.

Ove je godine, prvi put u povijesti Programa, broj tvrtki koje sudjeluju premašio deset, što ukazuje na kvalitetan i profesionalan pristup prijavljenih startupova i rastući interes poslovnih jedinica pokroviteljica tema OTP-a za suradnju sa startupovima. Kao rezultat toga, 13 startup i scaleup tvrtki sudjelovat će u Programu u razdoblju između 2. ožujka i 20. svibnja ove godine radeći sa svojim OTP mentorima koji posluju na pet tržišta bankarske grupacije (Mađarska, Albanija, Hrvatska, Rusija i Srbija) kako bi testirali prikladnost svojih inovativnih rješenja za bankarsko poslovanje i unaprijedili usluge koristeći povratne informacije svojih mentora.

Zainteresirane startup tvrtke svoje su prijave mogle podnijeti u sljedećih 5 + 1 područja: Napredni alati za podatke i analitiku, Korisničko iskustvo i usluge korisnicima, Unutarnja učinkovitost, Proizvodne inovacije, SME bankarstvo te Inovativna i disruptivna rješenja koja ne spadaju u gore navedene kategorije, ali su povezana s bankarskim sektorom.

Aktivnosti odabranih tvrtki također su povezane s navedenim predmetnim područjima:

  • Tvrtka Neticle nudi napredne alate za praćenje i analizu medijskog sadržaja, dok tvrtka MostlyAI iz stvarnih podataka generira sintetičke skupove podataka koji ne sadrže osobne podatke što ih čini iznimno pogodnima za istraživanja.
  • Tri su tvrtke usmjerene na poboljšanje korisničkog iskustva i usluga korisnicima. EdgeTier je osmislio AI pomoćnika koji prikupljanjem informacija iz različitih baza podataka klijenata i davanjem prijedloga i predložaka odgovora u stvarnom vremenu i djeluje kao podrška korisničkoj službi za personaliziranije korisničko iskustvo. Linistry je osmislio pametni sustav upravljanja redovima čekanja kroz mobilnu aplikaciju koji posjetiteljima podružnice omogućava virtualno pristupanje redu čekanja i praćenje statusa reda putem mobilnih telefona. The Waay je osmislio koncept bankarstva putem mobilne aplikacije koje klijentima prikazuje relevantne ponude prema njihovom životnom stilu.
  • Banzai Cloud nudi sigurno i skalabilno kontejnersko rješenje za pohranu i dijeljenje datoteka temeljeno na zaštićenom oblaku za povjerljive datoteke, koje može povećati učinkovitost svakodnevnih aktivnosti banke, dok LutherOne i EDUardo optimiziraju mjerenje učinka zaposlenika temeljem kontinuiranog i strukturiranog prikupljanja povratnih informacija te pružaju rješenje za obuku zaposlenika preko online igre simulacije poslovanja na osnovi stvarnog života zaposlenika podružnica.
  • Tri su tvrtke usmjerene na proizvodne inovacije: FINQware startup platforma koja je razvila rješenje za sjedinjavanje različitih API-ja banaka integriranjem u jedan jedinstveni API, Sanostro koja investicijskim timovima pruža signale za ulaganje prema praćenju različitih fondova za ograničavanje rizika i Realmonitor čije je rješenje aplikacija koja obavještava korisnike o najboljoj mogućoj cijeni određene nekretnine, a pritom se može prilagoditi financijskim ponudama.
  • Naposljetku, razvijena su i rješenja za bankarstvo s malim i srednjim poduzećima, poput online B2B platforme TrustChaina za upravljanje ugovorima i dokumentima za eBIZ klijente i Scolvove mobilne aplikacije koja pojednostavljuje sastanke klijenata korporativnih savjetnika s aplikacijom koja podržava profiliranje i citiranje klijenta.

„Uzdizanjem Programa na razinu grupe, ove godine su se mogućnosti za sudjelovanje tvrtki umnožile: rješenje testirano na određenom tržištu može se proširiti i na ostale zainteresirane podružnice, a mentori iz različitih podružnica mogu pružiti vrijedne informacije specifične za pojedinu zemlju. Nastavlja se i suradnja s većinom tvrtki koje su sudjelovale u prošlogodišnjem Programu. Naš je cilj ove godine zadržati ili čak povećati broj tvrtki. Vjerujemo da će suradnja na razini grupe u trajanju od šest mjeseci koju smo uveli ove godine pomoći u postizanju ovog cilja“, rekao je András Fischer, voditelj Odjela za maloprodajne inovacije mađarske OTP banke.

Trinaest će tvrtki iz sedam zemalja (Austrije, Češke, Rusije, Irske, Mađarske, Rumunjske i Švicarske) tijekom tromjesečnog razdoblja u akceleratoru sudjelovati u tri tematska tjedna s mentorima poslovnih jedinica OTP Grupe u Budimpešti ili u sjedištima podružnica u kojima će se implementirati pilot projekti. Osim toga, startup timovi će sudjelovati na radionicama i individualnim mentorskim sastancima prilagođenima njihovim prethodno ispitanim potrebama, kako bi se pomoglo proširiti njihove baze znanja. Program službeno završava Demo danom 20. svibnja, na kojemu će tvrtke široj publici, menadžerima OTP Grupe i partnerima programa predstaviti naučene lekcije i rezultate postignute tijekom pilot razdoblja.

Za više informacija o programu posjetite www.otpstartup.com.

Video sažetak kampa za odabir (EN): https://www.youtube.com/watch?v=FEuuEqFYPnQ