OTP grupa prodaje OTP Romania kupcu Banca Transilvania

OTP grupa je danas potpisala obvezujući ugovor s Banca Transilvania ("BT") o prodaji svog udjela u OTP banci Rumunjska. Kao rezultat ovog sporazuma, OTP grupa također prodaje podružnice OTP Bank Romania, što rezultira potpunim izlaskom s rumunjskog tržišta. Očekuje se da će se transakcija zaključiti u nadolazećim mjesecima, podložno regulatornim odobrenjima relevantnih bankarskih i antimonopolskih tijela. Ukupna kupoprodajna cijena iznosi 347,5 milijuna eura.

Nakon što dobije regulatorna odobrenja, BT će započeti pravno i operativno spajanje s OTP Bank Romania. Brend OTP grupe će se koristiti još neko vrijeme kako bi se osigurao nesmetan prijelaz za klijente i kolege do završetka spajanja. U međuvremenu, OTP Bank Romania i njezine podružnice nastavit će poštovati obveze prema svojim klijentima, kao i pružati profesionalne usluge najviše razine kvalitete. Kao rezultat transakcije klijenti OTP Bank Romania ne trebaju poduzimati nikakve radnje, jer  će im banka nastaviti pružati usluge po istim uvjetima kao i do sada.  Banka će također zadržati svoje obveze prema Zakladi Bethlen Gabor i nastavit će pružati usluge svim klijentima po dosadašnjim uvjetima, uključujući višejezične I dvojezične usluge, gdje je to potrebno.

Sándor Csányi, predsjednik i glavni izvršni direktor OTP banke, izjavio je povodom transakcije: „Naša lokalna banka prešla je dug put u 20 godina koliko smo u Rumunjskoj i postigli smo značajan organski rast posljednjih godina, ali postalo je jasno da ne možemo ostvariti naš strateški cilj rasta bez akvizicija. A izgledi za potencijalne akvizicije u doglednoj budućnosti su mali. Uvjeren sam da će naši klijenti nastaviti dobivati visoku kvalitetu usluge koju su očekivali te da će i dalje imati izbor inovativnih financijskih proizvoda. Želio bih zahvaliti našim kolegama i upravama naših kompanija u Rumunjskoj na njihovoj predanosti i marljivom radu, što je osnova za rast i visoku kvalitetu usluge koju smo dosad postigli.”

Horia Ciorcilă, predsjednik Upravnog odbora Banca Transilvania, izjavio je: "Za BT Grupu, akvizicija poslovanja OTP Grupe u Rumunjskoj prilika je za jačanje naše vodeće pozicije i doprinos konsolidaciji rumunjskog bankarskog tržišta. Nastavit ćemo slijediti naše ambiciozne planove organskim rastom, ali i zadržavanjem aktivne uloge u daljnjim mogućnostima spajanja i preuzimanja u segmentima financijskih tržišta od našeg interesa. Zahvaljujemo OTP grupi na poslovanju koje su izgradili u Rumunjskoj i na pragmatičnim razgovorima koji su završili pozitivnim rezultatom. Radujemo se što možemo izraziti dobrodošlicu u BT klijentima i zaposlenicima OTP banke".

OTP Bank Romania posluje na rumunjskom tržištu kao univerzalna banka. Od 2004. godine OTP Bank plc., jedna od najbrže rastućih bankarskih grupacija u srednjoj i istočnoj Europi, većinski je vlasnik OTP Bank Romania.

OTP Bank Romania S.A. kontrolira 2,64 % rumunjskog tržišta u smislu ukupne neto imovine. Trenutačno opslužuje blizu 420.000 maloprodajnih klijenata i više od 22.000 korporativnih te malih i srednjih klijenata zahvaljujući timu od 1.800 zaposlenika i mreži od 96 poslovnica.

Banca Transilvania najveća je banka u Rumunjskoj i jugoistočnoj Europi. Kao univerzalna banka pokriva sve segmente klijenata i poslovne linije u financijskom sektoru. Ima 20 % tržišnog udjela prema neto kreditima, više od 4 milijuna klijenata, oko 10.000 zaposlenika, vrhunska rješenja za internetsko bankarstvo i snažnu mrežu poslovnica diljem zemlje.

Barclays Bank Ireland PLC djelovala je kao jedini financijski savjetnik, Filip & Company kao jedini pravni savjetnik, a PwC Rumunjska kao jedini financijski i porezni savjetnik za dubinsku analizu Banca Transilvania u transakciji.