OTP Grupa pokreće suradnju s 15 startupova

U četvrtoj seriji svog Startup Programa, OTP Grupa započinje tromjesečnu suradnju s 15 startupova u kasnijoj fazi razvoja. Uz sudjelovanje mađarskog sjedišta OTP grupe i inozemnih podružnica, timovi odabrani između 469 kandidata imaju priliku testirati svoje proizvode i usluge uz podršku naših predanih mentora iz različitih poslovnih jedinica. Uz intenzivnu podršku OTP LAB-a i priznatih stručnjaka, odabrani startupovi imat će priliku dokazati nam da su poželjni za ostvarivanje dugoročne suradnje s grupom.

Slijedom uspjeha iz prethodnih godina, OTP Startup Partner Program je ušao u novo razdoblje za 2020./21. sveobuhvatnim sudjelovanjem svih stranih podružnica, zajedno s matičnom bankom. Članice grupe koje pokrivaju 11 zemalja tražile su startup partnere za gotovo 100 inovacijskih potreba tijekom jeseni 2020. U prijavnom razdoblju između 15. rujna i 23. listopada 2020., postavljen je novi rekord s 469 prijava pristiglih iz ukupno 51 zemlje, što čini 27 posto više od prijava zaprimljenih u prethodnoj seriji.

Na dvodnevnom događaju nazvanom Selection Days - posljednjoj točki višefaznog procesa odabira - više od 200 sudionika iz 25 zemalja, uključujući stručnjake grupe i predstavnike startupova, zajedno je radilo na pilot projektima preporučenim za provedbu.  Za vrijeme trajanja pilot faze koja će se održavati između 1. ožujka i 26. svibnja 15 startupova će surađivati s podružnicama OTP banke u Srbiji, Ukrajini, Bugarskoj, Albaniji i Crnoj Gori, kao i matičnom bankom u Mađarskoj. Timovi koji uspješno završe pilot projekt bit će primljeni u šestomjesečnu fazu razvoja, tijekom koje će na raspolaganju imati podršku uživo za provedbu svojih testiranih, inovativnih rješenja.

Zainteresirane tvrtke ponovno su se mogle prijaviti za Program u 5+1 fokusnih područja: napredna analitika podataka, korisničko iskustvo i usluge, unutarnja učinkovitost, inovacije proizvoda u poslovanju s građanstvom, inovacije proizvoda u korporativnom bankarstvu,  potpuno inovativna i disruptivna rješenja izvan navedenih kategorija.

Aktivnosti odabranih startupova dobro se uklapaju u jednu od gore navedenih tema:

  • Dvije se tvrtke usredotočuju na podršku procesima zajma analitičkim mogućnostima koje simuliraju igru: rješenje za kreditnu sposobnost Cantab PI oslanja se na analitiku podataka o transakcijama, a Katabatov softver za digitalne matične zbirke dizajniran je za bolju podršku dužnicima. Sofisticirane analitičke metode Orgnostic omogućavaju veću fleksibilnost u procesima izvještavanja o ljudskim resursima, dok se Amplyfijeva platforma za automatizaciju uvida koristi za automatizaciju dubinske provjere klijenata.
  • Personaliziranu korisničku uslugu podržavaju rješenja za poslovnu inteligenciju triju tvrtki. Iako Xeerpa pruža djelotvornu inteligenciju na temelju prisutnosti na društvenim mrežama, Abaka i W.UP postavljaju umjetnu inteligenciju kako bi pružili personalizirane ponude proizvoda za različite vrste proizvoda.
  • Poboljšanju korisničkog iskustva doprinose i Feedier koji osigurava integrirano digitalno upravljanje putovanjima kupaca, Spitch koji nudi glasovnu autentifikaciju i rješenja za chatbotove za kontakt centre, te Ubanquity koji razvija aplikaciju programa vjernosti, jednostavnu za korištenje te optimiziranu za mobilne uređaje.
  • Dvije se tvrtke usredotočuju na inovativni razvoj bankarskih proizvoda: PiggyBanx sa svojom virtualnom kasicom koja kombinira financijsko obrazovanje djece s elementima gamifikacije i Appraiser.ai s rješenjem koje pomaže potrošačima prilikom kupovini doma  i povezanim postupcima zahtjeva za zajam.
  • Proworx doprinosi poboljšanju interne učinkovitosti pružanjem digitalne platforme za rezerviranje i distribuciju prodajnog marketinškog materijala koja će se koristiti u mreži podružnica. Tim Lumeer dizajnirao je platformu za poticanje digitalne suradnje na razini grupe, a Mentessa je razvila digitalnu platformu za mentoriranje suradnika.

“Četvrtu godinu zaredom, Program bankarskoj grupi omogućuje pristup najboljim startup rješenjima na svjetskoj razini, a njihov razvoj i provjeru proizvoda sada podržavaju bankarski stručnjaci iz 11 zemalja. Cilj nam je održati visoke profesionalne standarde Programa te vjerujem da rastuće sudjelovanje poslovnih jedinica OTP-a i sve veći interes startupova svjedoče o uspjehu naše inicijative. Ponosni smo što možemo reći da broj tvrtki koje nastavljaju suradnju s grupom i nakon pilot projekta iz godine u godinu raste.”  András Fischer, Voditelj Odjela za inovacije u poslovanju s građanstvom OTP banke Mađarska

15 startupova koji su se pridružili Programu dolazi iz deset zemalja (Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Mađarska, Francuska, Sjedinjene Države, Češka, Njemačka, Irska, Švicarska i Španjolska). Tijekom posebnih tjedana tromjesečne pilot faze, predstavnici srodnih tvrtki mogu sudjelovati u sveobuhvatnim online radionicama sa svojim mentorskim OTP poslovnim jedinicama. Uz to, treninzi i individualne mentorski sastanci prilagođeni razinama zrelosti startupova pomoći će timovima u poslovnom razvoju. Pilot razdoblje završava 26. svibnja Demo Danom na kojem će startupovi predstaviti naučene lekcije i postignuća pilot projekata stručnjacima, Upravi grupe, kao i vodećim međunarodnim korporacijama koje Program podržavaju kao partneri.

Za više informacija o OTP Startup Partner Programu, posjetite www.otpstartup.com.

Sažeti video Selection Days summary događanja: https://www.youtube.com/watch?v=rKQQzElIaIY