OTP grupa pokreće suradnju s 12 startupa

Jučer je započela pilot faza petog Startup Booster programa OTP banke u kojemu 12 poduzeća iz sektora inovativne tehnologije u kasnijoj fazi razvoja stječu priliku da testiraju svoje proizvode i usluge. Tijekom tromjesečne suradnje odabrani timovi primaju podršku mađarskog sjedišta OTP grupe i inozemnih podružnica, zaposlenika OTP LAB-a i priznatih stručnjaka. Cilj programa je pronaći inovativna rješenja za aktualne poslovne potrebe s rezultatom ciljanog, poslovno usmjerenog i dugoročnog partnerstva između OTP grupe i poduzeća. Ove godine poziv je bio otvoren i za prijave koje su obuhvaćale rješenja izvan bankarstva i održivog razvoja. Odabiru je prethodio višefazni proces u kojemu je sudjelovalo 265 prijavljenih kandidata, od kojih je 12 startupa dobilo poziv u pilot fazu.

Ovo je peti put da OTP banka najavljuje svoj međunarodni startup program. Pilot faza pokrenuta je 5. rujna 2022. i trajat će do 25. studenoga 2022., a OTP grupa započinje suradnju s 12 odabranih startupa.

Kao predani pobornik inovacija, banka je i ove godine uključila cijelu svoju grupu u traženje startup partnera kako bi se pronašla inovativna rješenja za gotovo 70 poslovnih potreba. U razdoblju prijavljivanja, selekcijski se postupak odvijao u više faza, a od 7. ožujka do 18. travnja 2022. pristiglo je ukupno 265 prijava iz 55 zemalja. Na događaju pod nazivom Selection Days održanom u svibnju, oko 150 sudionika, bankarskih stručnjaka i predstavnika startupa iz 17 zemalja zajedno je radilo na konceptima za pilot projekte predložene za provedbu. Po završetku događaja, 12 tvrtki je pozvano u pilot fazu te im je omogućeno da počnu testirati svoje proizvode i usluge u suradnji s matičnom bankom u Mađarskoj te ukrajinske, bugarske, slovenske i rumunjske banke kćeri.

Ove godine programu je dodana nova tema budući da je poziv bio otvoren i za prijave koje pokrivaju rješenja izvan bankarstva i održivog razvoja. Uz nove teme, zainteresirane tvrtke mogle su podnijeti prijave o dobro poznatim temama uključujući korisničko iskustvo i usluge, internu učinkovitost, inovacije specifične za proizvode u maloprodajnom i korporativnom bankarstvu. Također su dobrodošla i potpuno nova rješenja povezana s bankarskim sektorom, osim gore navedenih kategorija.

Aktivnosti odabranih startupa dobro se uklapaju u jednu od gore navedenih tema: 

  • Kao dio tema izvan bankarstva i održivosti, pojavile su se mnoge poslovne potrebe, uključujući one u vezi s ESG-om, poljoprivredom i stambenim ekosustavima. Rješenja tvrtke Agremo i yieldsApp podržavaju prikupljanje i analizu poljoprivrednih podataka, dok Cogo mjeri emisije ugljika i utjecaj financija i transakcija na okoliš. Mclimate nudi IoT rješenje koje pomaže učiniti stare zgrade pametnima, čime se smanjuje potrošnja energije, emisija ugljika i troškovi održavanja.
  • Temeljeno na analizi transakcijskih podataka, rješenje tvrtke Ebitly koristi tehnologiju analize podataka za podršku financijskim procesima. Modus3 primjenjuje sofisticirane analitičke metode za pojednostavljenje zakonske usklađenosti, izvještavanja i drugih poslovnih procesa.
  • Zuko Analytics pruža online analitiku ponašanja na više platformi za povećanje stope konverzije. Soleadify podržava analizu poduzeća i online tržišta, klasificirajući ih na temelju njihove online prisutnosti.
  • White Label Loyalty i GetMonety pridonose poboljšanju korisničkog iskustva, prvi kroz gemifikaciju različitih transakcija i aktivnosti, dok drugi nudeći obrazovnu platformu za tinejdžere i mlade odrasle osobe o svrsi i korištenju financijskih proizvoda.
  • Ender Turing nastoji poboljšati internu učinkovitost analizirajući pozive timova za prodaju i korisničku podršku, dok tim deskbird nudi platformu za upravljanje uredom po principu "ključ u ruke" koja pomaže u mjerenju, upravljanju i optimiziranju korištenja ureda.

„Ponosni smo što možemo surađivati ​​s našim startup partnerima na razvoju i implementaciji značajnih, inovativnih rješenja na međunarodnoj razini već petu godinu u okviru programa Startup Booster. U skladu s našom strategijom, ove smo godine prioritet dali proširenju spektra aplikacija u sklopu programa proizvodima i uslugama rješenjima koji su fokusirani na područja i izvan bankarskog sektora i održivosti. Mnogobrojno sudjelovanje iz različitih područja struke i poduzeća svake godine pokazuje da smo na pravom putu i da na stvarne poslovne potrebe odgovaramo na visokoj profesionalnoj razini”, objasnio je András Fischer, direktor inovacija u mađarskoj OTP banci.

Programu se pridružilo 12 startupa iz devet zemalja (Srbija, Novi Zeland, Švicarska, Estonija, Bugarska, Luksemburg, Rumunjska, Velika Britanija i Izrael). Tijekom tromjesečnog razdoblja, tri tjedna su posvećena edukaciji za predstavnike poduzeća s kojom dobivaju posebnu priliku prisustvovati opsežnim online radionicama s našim mentorima sa specifičnim područjima stručnosti. Osim toga, treninzi prilagođeni razini zrelosti startupa, kao i individualne mentorske sesije pomoći će timovima u poslovnom razvoju. Razdoblje ubrzanja će kulminirati događajem nazvan Demo Day 30. studenog gdje će startupi predstaviti naučene lekcije i napredak postignut tijekom pilot faze menadžmentu grupe i partnerima programa. Timovi koji uspješno završe pilot fazu prelaze na šestomjesečnu fazu „rollout“ programa u kojoj će OTP grupa pružiti pomoć u implementaciji uživo svojih testiranih inovativnih rješenja.

Za više informacija o Startup Booster programu posjetite www.otpstartup.com