Obavijest o primjeni nove uredbe o novčanim fondovima

Uredba o novčanim fondovima (Uredba EU 2017/1131 Europskog parlamenta i vijeća) je uredba koja se primjenjuje na sve novčane fondove i pripadajuća društva za upravljanje od 21. srpnja 2018. godine.

Cilj te uredbe je uvesti dodatna pravila za sve novčane fondove u svrhu dodatne razine likvidnosti i stabilnosti. Uvjete koji se nameću tom regulativom, skoro pa je nemoguće ispuniti u nekim zemljama članicama Europske unije, a Hrvatska je među njima. Razlozi leže u manjku većih banaka i kratkoročnih financijskih instrumenata na tržištu kapitala.

Stoga, novčani fondovi su u tijeku promjena svojih Prospekata. U skladu s Hanfinim naputcima, promijenjena su imena novčanih fondova na sljedeći način:

  • OTP novčani fond se mijenja u OTP start fond,
  • OTP euro novčani fond se mijenja u OTP e-start fond.

Osim imena, strategija ulaganja će se promijeniti na način da će fondovi više ulagati u obveznice Republike Hrvatske i time će preporučeni rok ulaganja biti duži nego kod postojećih novčanih fondova.

Važno je napomenuti da će fondovi navedenim promjenama koje su potaknute novim zakonskim propisima i dalje nuditi visoku likvidnost uloženih sredstava i stalnu mogućnost unovčavanja udjela te imati najkonzervativniju strategiju u paleti proizvoda fondova uz cilj ostvarenja što stabilnijeg prinosa.

Navedene promjene strategije ulaganja u tijeku su odobrenja od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Po odobrenju ćete biti informirani o novim Prospektima fondova.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte društvo OTP invest putem e-maila na adresu otpinvest@otpinvest.hr ili  na broj telefona 012301867.