Nova punionica električnih automobila

Na Branimirovoj obali u Zadru puštena je u rad nova punionica električnih automobila koju su zajednički omogućili Grad Zadar, HEP i OTP banka. Ukupni troškovi postavljanja ELEN punionice iznosili su oko 101.118,00 kuna.

OTP banka podržava realizaciju projekata poticanja razvoja korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja utjecaja na okoliš te je u okviru svog programa „Zeleno svjetlo za…“ pokrenula inicijativu za otvaranje punionice električnih automobila u Zadru. Na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila potpisanog s Gradom Zadrom i HEP-om postavljena je ELEN punionica na javnom parkiralištu na Obali kneza Branimira gdje su za potrebe punjenja elektromotornih vozila osigurana dva parkirna mjesta.

Novu punionicu obišli su gradonačelnik Zadra i župan Zadarske županije sa svojim suradnicima, a tom prigodom je direktor marketinga OTP banke Ante Perkov izjavio: "U poslovnu strategiju OTP banke ugrađeno je uvođenje mjera smanjenja utjecaja na okoliš, pa smo tako još uvijek jedina banka u Hrvatskoj koja ima vlastite sunčeve elektrane na svojim upravnim zgradama u Zadru, Puli i Dubrovniku. Električna energija dobivena iz tih elektrana služi za potrebe potrošnje na tim lokacijama. Drago nam je što smo uspješno realizirali i ovaj projekt instalacije punionice električnih automobila za javnu upotrebu u suradnji s HEP-om i Gradom Zadrom i nadamo se da ćemo suradnju na sličnim projektima nastaviti i dalje."

Na postavljenoj punionici moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje vozila će u određenom periodu odnosno u razvojnoj fazi projekta biti besplatno uz prijavu pomoću bilo koje beskontaktne kartice (bankovne kartice i slično). Za e-vozila na punjenju neće se naplaćivati parking.