Mađarski startup SEON privukao značajne investicije

SEON, internetski stručnjak za sprječavanje prijevara, uspješno je zaključio krug ulaganja serije A, povećavajući kapital tvrtke za 10 milijuna eura. Creandum, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za ulaganja u ranoj fazi, svojom investicijom predvodi krug. Transakcija stavlja SEON na Creandumov popis brendova među kojima su Bolt, Spotify, Klarna i Vivino. Kao dio ove transakcije PortfoLion, mađarski investicijski fond, dio OTP grupe, zadržao je svoj vlasnički udio.

Tajna uspjeha SEON-a temelji se na strojnom učenju zahvaljujući kojem može filtrirati 80 posto prijevara tijekom mrežnih transakcija. SEON dovršava sveobuhvatnu analizu dostupnih podataka: sustav ispituje IP adresu uređaja koji kupac koristi, navedenu e-adresu, dostupne informacije na profilima društvenih mreža i uspoređuje ih s prethodnim mrežnim obrascima ponašanja vlasnika kartice za izračunavanje sigurnosnog rizika zasnovanog na rezultatima. Ova  je tehnologija i više nego dobrodošla baš u vremenu pandemije i porastom e-commerca, a time i internetskih prijevara.

SEON svoju uslugu nudi prvenstveno pružateljima usluga u e-commercu i bankama, a od samog početka pokazuju značajne rezultate. To je dovelo do toga da su europske i američke tvrtke poput Patreona, KLM-a, OTP banke u Mađarskoj, AirFrancea, AVIS-a i EUROBET-a integrirale SEON u svoje sustave.

2018. godine PortfoLion i Fiedler Capital podržali SEON ulaganjem od 500 tisuća eura. Rast se nastavio i u godinama nakon prvog ulaganja. Zahvaljujući svojim user-friendly sustavima, uspješnoj strategiji cijena i poslovnom modelu, SEON je postigao iznimnu učinkovitost. Nadalje, tvrtka aktivno stvara vrijednost kroz svoju misiju demokratizacije sprečavanja prijevara. „SEON je cjelovito važan brend: nudi rješenje za jedan od najvećih izazova digitalizacije, ne samo da štedi stotine milijuna eura za svoje partnere, već čini Internet sigurnijim mjestom. Njihov proizvod mijenja svijet i zadovoljstvo mi je biti dio njihova putovanja “, izjavio je Gábor Pozsonyi, partner u PortfoLionu zadužen za SEON.

Iako SEON čini međunarodni tim sa sjedištima u Budimpešti i Londonu, s 47 zaposlenika,  startup planira nastaviti s razvojem u Mađarskoj. Plan je proširiti tim s više od 100 novih zaposlenika, uglavnom stručnjacima iz inženjeringa i prodaje. “Ova je investicija velik korak naprijed i ogromna prilika za SEON. Cilj nam osnaživanje tima u strateškim područjima kako bi pojačali našu misiju na globalnoj demokratizaciji prevencije prijevara. SEON je na rubu velike ekspanzije što je za nas jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životnom ciklusu naše tvrtke “, izjavio je Tamás Kádár, suosnivač SEON-a.