Wilco na INmusic festivalu!

Wilco, jedan od najcjenjenijih bendova alternativne rock i indie scene, pridružuje se jakom popisu izvođača jedanaestog INmusic festivala!

Wilco je nastao 1994. godine u Chicagu, a oformili su ga članovi kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Ime benda nastalo je kao izvedenica radijske fraze "I Will Comply" (u prijevodu: "Razumijem"). Glavna pokretačka i kreativna snaga benda njihov je frontmen, pjevač i gitarist Jeff Tweedy. Njegova iznimna kreativnost i glazbena genijalnost širi se i izvan stvaralaštva Wilca te je poznat kao producent više filmskih soundtrackova. Drugim riječima, Tweedyeva kulturno umjetnička uloga je dvostruka: s jedne strane Wilco je uzor i inspiracija mnogim glazbenicima, s druge strane Tweedy je nezaobilazno ime u filmskoj industriji. Tijekom uspješne karijere koja traje već više od dva desetljeća, grupa Wilco izdala je 9 studijskih albuma prodanih u gotovo 2 milijuna primjeraka. Brojnim priznanjima, 2005. godine su, zahvaljujući albumu 'A Ghost Is Born', pridodadali i dvije Grammy nagrade.

Iako su glazbenu kritiku uspjeli oduševiti već svojim debitantskim albumom 'A.M.' te je svako izdanje popraćeno velikim interesom, javnost su potpuno zaintrigirali kontroverznim albumom 'Yankee Hotel Foxtrot' iz 2002. godine. Osim po dobrim albumima, poznati su i po nesuglasicama s diskografskim kućama koje su na kraju ipak riješene u njihovu korist i korist njihovih fanova – Wilco je jedan od prvih bendova koji je ponudio besplatno preuzimanje pjesama putem interneta i to već 2001. godine! Najnoviji album 'Star Wars' iz 2015. godine prvo je izdan u digitalnom obliku te je, tek nakon što su ga fanovi punih 30 dana mogli besplatno preuzeti, izdan u CD i vinyl obliku. Na američkim top listama uvršten je u top 10 najboljih alternativnih albuma te je nominiran za Grammya u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe INmusic festival prošle godine proslavio je svojih prvih 10 godina, a iste godine Wilco je proslavio 20 godina karijere!

Dvadeset godina karijere obilježeno je s dvije kolekcije: box setom 'Alpha Mike Foxtrot' koji sadrži neke od rijetko dostupnih pjesama te kompilacijskim albumom 'What’s Your 20?' s odabranim pjesmama s prvih 8 studijskih albuma. Najbolje pjesme iz svoje duge i uspješne karijere zasvirat će i publici INmusica! Wilcov prvi koncert u Hrvatskoj, održan 2012. godine također u organizaciji INmusic festivala, mediji su proglašavali jednim od najboljih koncerata te godine. Nakon sjajnog premijernog nastupa u Hrvatskoj, nesumnjivo je da će Wilco ponovo, ovoga puta festivalskim nastupom, oduševiti publiku!

Bogato jedanaesto izdanje INmusic festivala, uz nastup grupe Wilco, uveličat će Florence + The Machine, PJ Harvey, The Kooks, Yeasayer, The Heavy, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Monoswezi i još mnogi drugi! Ljeto počinje na INmusic festivalu! INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu. Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa. Sve dodatne informacije dostupne su na www.inmusicfestival.com te na INmusicovim društvenim mrežama.