Digitalno bankarstvo

Važan segment u upravljanju financijskim poslovanjem u današnjem digitalnom svijetu je poznavanje i korištenje digitalnih bankarskih proizvoda. 

Digitalno bankarstvo ima brojne prednosti u odnosu na standardno bankarsko poslovanje:

  1. Štedi tvoje vrijeme (koje bi sigurno radije proveo s prijateljima ili učeći)
  2. Omogućuje potpunu kontrolu nad tvojim financijama - u svakom trenutku možeš provjeriti stanje i promet po svojim računima i karticama što je presudno za kvalitetno upravljanje tvojim financijama
  3. Štedi tvoj novac – brojne transakcije jeftinije je obavljati putem digitalnih kanala

 

U nastavku ćeš pronaći neke od osnovnih karakteristika proizvoda iz digitalnog bankarstva:

Mobilno bankarstvo je aplikacija koja ti omogućuje da najbitnije stvari u vezi tvojih financija, kao što su pregled stanja računa, prijenos novca, plaćanje računa... obaviš mobitelom, dok si s frendovima na kavi ili obavljaš svoje svakodnevne poslove. Korištenje aplikacije mobilnog bankarstva za iOS i Android platforme mobilnih telefona je potpuno sigurno.  Aplikacija je najčešće zaštićena osobnim PIN-om koji je poznat samo vlasniku mobilnog uređaja.

Internet bankarstvo ti omogućuje obavljanje brojnih financijskih transakcija u potpuno sigurnom online okruženju. U internet bankarstvo se prijavljuješ pomoću tokena ili m-tokena – uređaja ili aplikacije za registraciju, a usluga se može koristiti putem računala ili mobilnih uređaja. Putem Internet bankarstva na vrlo jednostavan način, kao da si u vlastitoj poslovnici banke, možeš koristiti brojne financijske usluge: informirati se i imati uvid u stanje i promet po računu, plaćati račune i obavljati prijenos sredstava, koristiti usluge mjenjačnice ili plaćati ratu kredita, pa čak i ugovoriti financijske proizvode i usluge.

3-D secure je program za sigurnu internetsku kupnju baziranu na 3-D Secure (Three Domain Secure) kojeg su razvili platni sustavi Mastercard International i Visa International, a pomoću kojeg se svaki korisnik kartice autentificira svom izdavatelju kartice i samim time potvrđuje svoje sudjelovanje u procesu online kupovine. Usluga se koristi na online prodajnim mjestima koja podržavaju Mastercard ID Check i/ili Verified by Visa Standard.

Uz navedene usluge postoji još i telefonsko bankarstvo – pristupanje podacima o računu putem telefonskog poziva i SMS bankarstvo – provjera stanja računa i kartica putem SMS poruke.