Boranka – najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja u Hrvatskoj

Boranka – najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja u HrvatskojSavez izviđača Hrvatske pokrenuo je kampanju za dosad najveće volontersko pošumljavanje i obnovu opožarenih područja Dalmacije, simbolički nazvanu Boranka. Boranka je zamišljena kao interaktivna kampanja s ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštite prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara.

Cjelokupnu kampanju na konfererenciji za medije, 6. lipnja, ispred Zvjezdarnice na Mosoru predstavili su Željko Roglić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske, Nj. E. Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja i Ivan Melvan voditelj Uprave šuma podružnice Split.

Tijekom ljeta će biti održan niz edukativnih radionica o važnosti šuma i o problemima koje donose požari, a samo pošumljavanje započet će u listopadu kada su za to najpovoljniji klimatski uvjeti. U sklopu kampanje, od ostataka opožarenih stabala prikupljenih na požarištima u Dalmaciji bit će  napravljene bojice – tzv. Boralice. Korištenjem Boralica građani će se moći uključiti u akciju pošumljavanja na jedinstven način tako da će sami moći nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne aplikacije smjestiti ga u virtualnu šumu. Za svako drvce nacrtano Boralicom volonteri će zasaditi pravu sadnicu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život.

U akcijama sadnje na livadama Mosora i okolici Splita sudjelovat će tisuće volontera. Uz izviđače iz cijele Hrvatske sadnji će se pridružiti brojne udruge i institucije, učenici i studenti, sportski klubovi, planinari, članovi vatrogasnih društava, volonteri Crvenog križa, a moći će se pridružiti i svi ostali zainteresirani građani.

Glavni partneri izviđačima na projektu pošumljavanja su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) koji će u projektu sudjelovati operativno i logistički. Projekt pošumljavanja provodi se u suradnji s Hrvatskim šumama koje će osigurati pripremu terena i sadnog materijala te pružati stručnu pomoć.

OTP banka jedan je od sponzora, odnosno „poboritelja“ projekta pa je i predsjednik Uprave Balázs Békeffy sudjelovao u predstavljanju: "Ponosan sam što ćemo opet zazeleniti ova stradala područja. Društveno odgovorno ponašanje  je važan dio poslovnih politika i Splitske i OTP banke. Uskoro pod zajedničkim imenom OTP banke i kao 4. banka u Hrvatskoj bit ćemo dominantno prisutni upravo na cijeloj hrvatskoj obali, a posebno u Dalmaciji. Tamo gdje poslujemo, želimo i doprinijeti  boljem životu cijele zajednice. Sudjelovanje u ovom projektu je jedan od najboljih načina da to uistinu i učinimo i ne samo novčanom donacijom kojom pomažemo ostvarenje projekta, već  i volontiranjem naših zaposlenika koji žele sudjelovati u ovoj akciji i pošumiti Dalmaciju."