Gustafi na INmusicu #11!

Na jedanaesti INmusic festival stižu energični i uvijek dobro raspoloženi Gustafi! Veselje i pozitivu kroz svoju glazbu šire već više od 35 godina - na sceni su institucija, a među publikom legende. Ritam, ples i zabava lajtmotivi su svakog nastupa, a ništa manje nas ne očekuje ni na INmusicu ovog ljeta!

Već na prve ritmove Gustafa bokovi se njišu, ruke se same dižu, a do kraja nastupa skakanje i pjevanje normalna su pojava i nema potrebe opirati joj se. Jaki ritmovi u sekundi odvode na daleku Kubu, bubnjevi i šuškalice u Brazil, a Edi Maružin svojim izvornim dijalektalnim tekstovima ponovno vraća u Istru. Iako su u počecima svirali eksperimantalni punk rock, ubrzo ga zamjenjuje utjecaj istarske etno glazbe, kao i ostale etnoworld scene. Osebujan zvuk Gustafa, po kojem su poznati i danas, nastao je iz mješavine svega što su slušali – od bluesa, rocka, countryja, texmexa i keltske glazbe do balkanske tradiocionalne, židovske kelzmer muzike i rusko-ukrajinskih veselica. Spojem stranih glazbenih utjecaja i istarske tradicionalne kante, stvorili su jedan zarazni sublimat koji osvaja ljude gdje god da dođu!

Porijeklom iz Istre, Gustafi su svoje prve glazbene korake napravili u malenom mjestu Vodnjanu 1980. godine počevši kao amaterska scenska skupina sklona performansima. Pod imenom ''Gustaph y njegovi dobri duhovi'' održali su nastup koji je trebao ostati jedini, ali sudbina je htjela drugačije te bend stvara još i danas. Osim što bend funkcionira besprijekorno, postali su svojevrsna institucija na današnjoj suvremenoj glazbenoj sceni. Edi Maružin i Čedomir Mošnja zajedno su od početaka, a od tada do danas kroz bend je prošlo oko 60 vrhunskih glazbenika. Trenutnu postavu benda, koja nikada nije fiksna, čine Edi Maružin, autor tekstova i glazbe, pjevač i gitarist, Čedomir Mošnja – bubanj,  Jimi Grgić – gitara, Martin Šikman - bas, Boris Mohorić – truba i vokal, Alen Peruško – klavijature i harmonika, Romano Hantih – tuba, Luka Horvat – truba, pjevačica Bernarda Ravnić, te brazilski perkusionist Emmanoele da Silva.

U svojoj dugoj karijeri snimili su sveukupno 17 izdanja, ali od toga je službeno izdano njih 12. Ostalih 5 albuma u ograničenim količinama distribuirani su bliskim prijateljima putem osobnih kanala, ali ih bend smatra vrijednim izdanjima te rado spominje. Od albuma koji su dostupni široj javnosti, album ''Sentimento muto'' (1997.) glazbeni kritičari stavljaju u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj, a album ''Vraćamo se odmah'' (1999.) u najbolje te godine. Studijski album ''FF'' (2006.) dobio je Porina za najbolji rock album, a 2012. godine album ''Kanibalkanska'' nominiran je za Porina u dvije kategorije (Najbolji album rock glazbe i Najbolja izvedba grupe s vokalom). Krajem 2015. godine izlazi album ''Maneštra'' koji je publika gladnih ušijudočekala te je odmah dobio odlične kritike, kako od fanova tako i od struke. Donosi 10 odličnih pjesama od kojih su neke već postale hitovi kao ''Za ljubav se ne moli'', ''THC Balun'' i ''Hiti se na mene''. Pojašnjenje imena albuma Edi Maružin napisao je kao posebnu posvetu na korice albuma: ''Ovo djelo je naša maneštra, hommage ten predobrem jelu, ali ujedno i naš kapolavoro, naša maneštra de muzika!''.

INmusic festival #11 uveličat će Gustafi, Florence + the Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung feat. Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, The Heavy, The Coral, Yeasayer, Orkesta Mendoza, Kawasaki 3p, Pat Thomas, My Baby, Žen i mnogi drugi.

INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.