Pennywise dolaze na INmusic!

Dodavši dozu dobrog punka u line-up redove, INmusic festival začinio je ovogodišnji glazbeni program. Na Otoku mladosti zagrebačkog Jaruna, na jedinstvenoj lokaciji INmusic slavi različitosti suvremenih glazbenih žanrova te će  i ovoga lipnja na INmusicu svatko moći naći nešto za sebe!

Američki bend Pennywise bitan su dio punkerske scene već gotovo 30 godina te danas među punk-rock publikom imaju status heroja. Prodali su milijune albuma, a počeli su kao bend koji svira po tulumima u rodnom gradu Hermosa Beach u Kaliforniji. Bend je osnovan 1988. godine, članovi prve postave benda išli su u istu školu i svi su  svirali u drugim kalifornijskim bendovima, a svaka sličnost imena s likom iz Kingovog romana “Ono” je – namjerna. Ime benda inspirirano je jednim od najpoznatijih (i najstrašnijih) likova modernije književnosti.

Do sada su izdali jedanaest studijskih albuma, jedan live album, dva EP-a i jedan DVD. Istoimeni prvi album “Pennywise” iz 1990. godine iznimno brzo se proširio među ljubiteljima punka osiguravši bendu svjetsku prepoznatljivost. Zahvaljujući drugom i trećem albumu su, uz Offspring i Rancid, postali nezamjenjiva sila punk pokreta iako su već tada uporno odbijali potpisati ugovor za veliku diskografsku kuću. "Home Movies", prvi službeni DVD reizdan je 2004. godine. Prvobitno je izdan 1995. te je i danas to izdanje iznimno traženo među fanovima. Najpoznatija pjesma, "Bro Hymn", posvećena je njihovim prijateljima. Od 1997. godine kada je pjesma napisana, svakim izvođenjem izaziva erupciju emocija te je postala ultimativna himna benda. Prvi njihovi tekstovi odisali su pozitivom, dok u nešto kasnijim tekstovima kritiziraju političku situaciju i društveni (ne)moral.
Uz svjetsku popularnost, kultni status među fanovima i brojna priznanja bend je čvrsto prebrodio i mnoge probleme poput tragične smrti basista, povrede člana zbog koje su bili primorani otkazati turneju preko odlazaka i vraćanja članova do glasina da se bend raspada... No Pennywise, baš kao i njihova glazba, cijelo vrijeme žestoko, ponosno i nepokolebljivo gura naprijed! Turbulentan period izazvao je i odlazak suosnivača i pjevača benda, Jima Lindberga no ubrzo ga je zamijenio sjajan frontmen hardcore benda Ignite - Zoli Téglás. Nakon što je Téglás ozlijedio leđa Lindberg se ipak vratio te Pennywise sada djeluje u gotovo originalnoj postavi iz 1988. godine. Najnoviji album "Yesterdays" iz 2014. godine zapravo je svojevrsna kompilacija do sada neizdanih pjesama uključujući i pjesme iz vremena kada su svirali u dvorištima svojih prijatelja. Iako sastavljen od starijih pjesma, album je izrazito konzistentan te se energične pjesme stapaju jedna u drugu. Sentimentalna vrijednost, čini se, albumu je dodala novu karakternu crtu što su mnogi prepoznali pa album proglašavaju jednim od najboljih njihovih izdanja. Savršena je to kombinacija pjesma kojom je Pennywise proslavio povratak pjevača i suosnivača, a tekstovima su vratili i svoj pozitivan stav s početka karijere. "Zapravo smo cijelo vrijeme znali da imamo te cool, stare, afirmativne pjesme, samo nam je trebalo 25 godina da to napokon i shvatimo." - izjavio je pjevač benda, Jim Lindberg.

Pozitivnim stavom i visokoenergetskim nastupom Pennywise će zagrijati atmosferu INmusic festivala! Energičnosti i interakcije s publikom ovom bendu ne nedostaje! Na publici je da se prepusti punk-rock akordima i zajedno s bendom u ritmu odskače cijeli njihov nastup!

Na Jarunu će svatko moći naći nešto za sebe, ali i otkriti nove izvođače koje će rado slušati i na svojim zvučnicima. Ovogodišnji INmusic festivala uveličat će Pennywise, Florence + the Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung feat. Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, The Heavy, The Coral, Yeasayer, Orkesta Mendoza, Kawasaki 3p, Pat Thomas, My Baby, Gustafi, Žen i mnogi drugi.

INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.