OTP banka uspješno izdala nove obveznice na međunarodnom tržištu

Mađarska OTP banka je u studenom ove godine sudjelovala u dvije uspješne transakcije međunarodnim obveznicama. Kao jedna od snažnih investicijskih banaka na međunarodnom tržištu obveznica, OTP banka je kao vodeći agent podržala izdavanje međunarodnih državnih obveznica Republike Albanije ukupne nominalne vrijednosti od 650 milijuna eura. Kao sudistributer također je sudjelovala u prvom međunarodnom izdanju korporativnih obveznica tvrtke MVM Zrt. od 500 milijuna eura. Uključujući izdavanje državnih obveznica Republike Hrvatske u veljači, OTP banka je ove godine sudjelovala u tri uspješne međunarodne transakcije izdavanja obveznica, a sve pod profesionalnim upravljanjem i koordinacijom OTP Global Markets na razini grupe sa sjedištem u Budimpešti.

OTP banka sudjelovala je u izdavanju državnih obveznica Republike Albanije kao vodeći agent u studenom ove godine. Republika Albanija je 18. studenoga 2021. izdala desetogodišnje obveznice ukupne nominalne vrijednosti 650 milijuna eura s kuponskom kamatnom stopom od 3,75 %, što je izvrstan rezultat za trenutni B+ rejting obveznice. Navedena transakcija je realizirana sa značajno većom potražnjom od strane investitora u iznosu od preko 1 milijarde eura.

Na aukciji obveznica tvrtke MVM Zrt., izdane su 6-godišnje korporativne obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura uz pomoć OTP banke kao sudistributera. Aukcija je zaključena 9. studenoga 2022. s ulagačima koji su svojim ponudama nadmašili traženu cijenu za više od 2,6 puta. Obveznice s fiksnom stopom (0,875 %) i dospijećem 18. studenog 2027. prodane su 110 baznih poena iznad referentnog prinosa s kuponom od 1,077 %.

Albansko izdanje označava drugo izdanje međunarodnih državnih obveznica u 2021. u kojem je OTP banka sudjelovala kao glavni agent. Prvo se dogodilo u veljači, u kojemu je hrvatska Vlada međunarodnim ulagačima ponudila obveznice na 12 i 20 godina, ukupne nominalne vrijednosti od 2 milijarde eura. Unatoč promjenjivom tržišnom okruženju, izdanje je bilo popraćeno znatnim nadmetanjem: potražnja za obveznicama premašila je 7 milijardi eura.

Transakcije državnim obveznicama i izdavanje korporativnih obveznica MVM Zrt. implementirani su u okviru koordinacije na razini OTP grupe, poslovne jedinice Capital Markets Origination tvrtke OTP Global Markets sa sjedištem u Budimpešti.

‘Uspjeh međunarodnih transakcija pripisujemo suradnji naših kolega u hrvatskim, albanskim i budimpeštanskim operacijama. Trojstvo visoke razine stručnosti, poznavanja lokalnih tržišta i uspješne suradnje na razini grupe moglo bi postati dominantan čimbenik za dodatne tržišne naloge u budućnosti’, komentirao je András Kazár, voditelj poslovne jedinice Capital Markets Origination te odjela usluga u obveznicama.

 Uspješne međunarodne transakcije obveznica koje su provedene ove godine također pokazuju da se OTP grupa, kao vodeća bankarska grupacija u srednjoj i istočnoj Europi, svrstala u red velikih igrača na tržištu obveznica u regiji. To potvrđuje da je bila dobra odluka integrirati djelatnost poslovanja na tržištima kapitala na razini grupe i staviti je pod profesionalno upravljanje OTP Global Markets. Vizija na razini grupe u kombinaciji s lokalnom stručnošću omogućuje nam pružanje kvalitetne međunarodne suradnje koja stvara čvrstu osnovu za daljnje korake unaprijed na međunarodnom tržištu obveznica,’dodao je Attila Bánfi, generalni direktor OTP Global Markets.