Pronašli ste idealan životni prostor?

Kupnja nove nekretnine važna je i dugoročna odluka. Kako bi vam olakšali taj proces, pripremili smo nekoliko savjeta koji će pomoći da vaš san o kupnji nove nekretnine pretvorite u stvarnost!

Prije ulaska u novi životni prostor, svakako provjerite cjelokupnu dokumentaciju nekretnine!

Opreza nikad dosta, pa tako i u slučaju kupnje nove nekretnine. Uvijek provjerite cjelokupnu dokumentaciju zgrade odnosno stana (građevinska i uporabna dozvola, izvadak iz zemljišnih knjiga, etažni elaborat, energetski certifikat itd.) i njihovu ispravnost.

Za navedenu dokumentaciju i točnost podataka o vašoj budućoj čestici ili nekretnini brinu se:

  • Katastar – evidencija s podacima o česticama zemljine površine i zgradama (www.katastar.hr)
  • Zemljišne knjige – evidencija s podacima o pravnom stanju nekretnina (oss.uredjenazemlja.hr)

Niste sigurni na koje pojmove treba obratiti pozornost? U procesu kupnje vlastite nekretnine sigurno ćete se susresti s nekim od ovih osnovnih pojmova:

Pri kupnji nekretnine susrest ćete se s različitim pojmovima, koje je bitno razumjeti kako biste bili potpuno informirani prije procesa kupnje. Zbog toga vam u nastavku ukratko objašnjavamo neke od njih:

Što je uporabna dozvola?

Formalna potvrda da je vaš objekt zakonito izgrađen te se njime možete koristiti.

Što je energetski certifikat?

Svojevrsna osobna iskaznica građevine u kojoj se na pregledan način prikazuju energetska svojstva zgrade, stanje i učinkovitost energetskog sustava te kvaliteta i svojstva elemenata toplinske izolacije (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova i sl.).

Što je procjena nekretnine?

Procijenjeni iznos za koji bi nekretnina mogla biti razmijenjena na dan vrednovanja, između voljnog kupca i voljnog prodavatelja, u transakciji po tržišnim uvjetima.

Što je hipoteka?

Instrument osiguranja koji se u hipotekarnom pravu definira kao raspolaganje izvjesnim udjelom (interesom) u nekretnini ili u drugoj imovini koja služi kao osiguranje za isplatu dugovanja.

Što je solemnizacija ugovora?

Postupak potvrđivanja ugovora kod javnog bilježnika pri kojemu javni bilježnik provjerava odgovara li ugovor propisanom obliku i objašnjava sudionicima u kreditu smisao i posljedice pravnog posla. Ugovor dobiva kredibilitet ovršne isprave jer temeljem ovršne isprave vjerovnik može pokrenuti ovršni postupak ako je došlo do nepoštivanja ugovornih odredaba.

Što je vinkulacija police osiguranja?

Ustupanje prava na isplatu svote osiguranja na banku u slučaju nastanka štete, odnosno osiguranog slučaja.

Dosta vam je plaćanja skupe najamnine? Vrijeme je za razmišljanje o vlastita četiri zida? Zatražite ponudu za Stambeni kredit i dodatno se informirajte o cjelokupnom kreditnom procesu!

Ako kupujete nekretninu zaokružite vašu financijsku konstrukciju uz stambeni kredit u eurima s fiksnom kamatnom stopom za cijeli rok otplate kredita. Tako ste cijelo vrijeme sigurni koliko točno trebate otplaćivati, bez ikakvih iznenađenja.

Korisnici kredita

Fizička osoba (potrošač), državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem i zaposlenjem na području Republike Hrvatske ili zemlje članice Europske unije, zemalja Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije te stranim državljanima EU zemalja članica, zemalja EEA područja i Švicarske Konfederacije s prebivalištem i zaposlenjem u Republici Hrvatskoj, koji na temelju kreditne sposobnosti može biti nositelj kreditnog posla.

Fiksna kamatna stopa za cijeli rok otplate kredit

  • s rokom otplate do 15 godina: 4,29 %, (EKS)* 4,48 %
  • s rokom otplate većim od 15 godina: 4,49 %, (EKS)* 4,66 %

Maksimalni iznos kredita i visina kamatne stope ovisi o individualnom odnosu klijenta s Bankom koji se temelji na procjeni kreditnog rizika klijenta i ukupnom poslovanju klijenta i Banke.

Visina kredita

5.000 do 350.000 EUR

Trošak odobravanja kredita

Bez troška odobravanja kredita

Trošak procjene nekretnine

O troškovima procjene nekretnine saznajte više u vama najbližoj poslovnici OTP banke d.d.

Rok otplate

1 do 30 godina

* Efektivna kamatna stopa (EKS) izračunata je na iznos kredita od 80.000 EUR, uz rok otplate kredita od 15, odnosno 25 godina, uz navedenu kamatnu stopu. U ukupan iznos za otplatu i EKS uključeni su troškovi vođenja tekućeg računa za jedan mjesec u iznosu 1,59 EUR, trošak police osiguranja nekretnine u iznosu 28,67 EUR godišnje, trošak procjene nekretnine u iznosu 199,08 EUR jednokratno te interkalarna kamata uz pretpostavku isplate kredita prvog dana u mjesecu te da se interkalarna kamata obračunava za dva mjeseca. EKS je izračunat po redovnoj fiksnoj kamatnoj stopi na preostali rok otplate. Za navedeni iznos kredita obvezan je upis založnog prava.

Opreza nikad dosta, zato smo vam pripremili opciju osiguranja kredita!

Kako biste se dodatno osigurali pri kupnji nove nekretnine, predlažemo vam osiguranje kredita, uz mjesečne uplate ili ugovaranjem trajnog naloga. Vinkulirajte policu u korist banke, osigurajte plaćanje svojih obaveza i mirno spavajte!

OTP osiguranje kredita

Napokon useljavate u svoja četiri zida? Uzmite u obzir sljedeće savjete:

  • Preseljenje je idealna prilika da se riješite viška stvari i tako popunite budući zajednički budžet.
  • Provjerite gdje se nalaze brojila, ventil za vodu i električni osigurači
  • Provjerite koje su to osnovne stvari bez kojih ne možete useliti i planirajte njihovu kupnju na vrijeme
  • Planirajte buduće troškove: posložite prioritete po važnosti, prvo kupite stvari koje su vam neophodne, a tek onda ostale stvari koje nisu toliko hitne

Zaštite svoju investiciju i osigurajte nekretninu na vrijeme!

Kupnja nekretnine velika je životna investicija. Dugoročno gledano, može se dogoditi niz nepredvidivih okolnosti o kojima je dobro razmišljati na vrijeme.

Jedna od ključnih stvari koju trebate uzeti u obzir je osiguranje nekretnine, bez obzira radi li se o nekretnini za stanovanje, poslovanje ili najam. Osigurajte svoju investiciju i provjerite ponudu Groupama osiguranja.

Kupnja nekretnine nažalost nije jedini trošak koji vas čeka, pripremite se za popratne troškove na vrijeme!

Nakon kupnje nekretnine vaši troškovi nažalost ne prestaju. Neki od očekivanih troškova mogu biti različite vrste namještaja, kućanskih uređaja i dekorativnih elemenata. Ipak, takvi troškovi često znaju premašiti planirani budžet.

U slučaju nepredviđenih i iznenadnih troškova, pripremili smo raznoliku ponudu Kreditnih kartica koje vam omogućuju odgodu plaćanja kao i obročna plaćanja na rate. Provjerite koja kartica najviše odgovara vašim potrebama i rasporedite svoje buduće troškove!

Kreditne kartice

Nemojte dopustiti da vas iznenade nepredviđeni kvarovi i oštećenja, razmislite o kućnoj asistenciji i zaštitite se na vrijeme!

OTP asistencija – Pomoć u kući je proizvod kojeg je OTP banka d.d. pripremila u suradnji s ORYX Asistencijom. Korisnicima proizvoda omogućena je organizacija pomoći u hitnim slučajevima vezanim za oštećenje nekretnine.

Uz to, korisnicima usluge dostupno je obavljanje popravaka i otklanjanje kvarova koji su nastali u stanu ili kući. Pomoć u kući dostupna je 24 sata na dan 365 dana u godini na području cijelog teritorija Republike Hrvatske.

Da biste bili potpuno sigurni kako vam ništa nije promaklo, ponovite još jednom korake koji će vas dovesti do sigurne kupnje željene nekretnine

OTP Životni prostor hodogram

U OTP banci Može i drugačije!

Charge

OTPetica - Program vjernosti za pet

Prijavi se u besplatni program vjernosti OTP banke d.d. i uz aplikaciju OTPetica:

  • rješavaj zanimljive izazove i skupljaj bodove
  • zamijeni bodove za odlične pogodnosti i nagrade naših partnera
Charge

OTP Zaokruži! - Naše malo, nekome sve

Uključi se u donacijski program OTP banke d.d. i Mastercarda i omogući bolju zdravstvenu skrb djeci diljem Hrvatske.

Korisne informacije

Podrška za građanstvo

Nazovite nas

0800 21 00 21

072 21 00 21

+385 21 55 91 10 (broj za pozive iz inozemstva)

Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 20:30 sati, subotom od 8 do 13 sati

Podrška za hitne pozive izvan radnog vremena (0-24)

Prijava izgubljene kartice, blokiranje online bankarstva, povećanje limita za online bankarstvo, autorizacija, bankomati...

Nazovite nas

0800 21 00 21

Poziv na telefonski broj 0800 21 00 21 je besplatan. Poziv na telefonske brojeve 072 21 00 21 i + 385 21 55 91 10 naplaćuje se kao poziv prema fiksnoj mreži, ovisno o operateru.