OTP banka širi poslovanje u Srbiji

Predstavnici Narodne banke Grčke (NBG) i OTP banke Srbije potpisali su ugovor o prodaji Vojvođanske banke, NBG Leasinga i drugih operacija Narodne banke Grčke u Srbiji. Transakcija kojom se stječe Vojvođanska banka I NBG Leaaing je ovim ugovorom vrijedna 125 milijuna eura. Ovom akvizicijom tržišni udjel OTP banke Srbija porast će na 5,7 posto te će time ona postati sedma najveća banka na lokalnom tržištu.

„Tijekom proteklih godina, OTP banka Srbija ostvarivala je kontinuirani rast pa očekujemo da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i nakon ove akvizicije“, rekao je zamjenik predsjednika Uprave mađarske OTP banke László Wolf. “Naš je strateški cilj povećati tržišne udjele u zemljama u kojima smo prisutni. Nakon akvizicija u Hrvatskoj i Rumunjskoj, ovo je treća akvizicija na koju smo se odlučili u proteklim mjesecima. Bez obzira na to, i dalje ćemo pažljivo pratiti mogućnosti za akvizicije, jer smo posvećeni osnaživanju naše prisutnosti u regiji. Financijsko zatvaranje transakcije uslijedit će nakon dobivanja svih potrebnih regulatornih suglasnosti, što očekujemo do kraja ove godine”, dodao je László Wolf.

„Ova će akvizicija nastaviti jačati prisutnost OTP banke u Srbiji i pomoći u osiguravanju dugoročne bančine profitabilnosti“, rekao je Predrag Mihajlović, predsjednik Uprave OTP banke Srbija. „Nadamo se da će više od milijun građana koji koriste usluge Vojvođanske banke biti zadovoljni kvalitetnom ponudom proizvoda i usluga OTP grupe“, dodao je predsjednik Uprave OTP banke Srbija.

S tržišnim udjelom od 4,2 posto prema rezultatu s kraja 2016., Vojvođanska banka je deveta banka po veličini u Srbiji, sa značajnom bazom klijenata u maloprodajnom segmentu, kao i aktivnom ulogom u korporativnom segmentu, što je čini univerzalnom bankom.

U 2016. su Vojvođanska banka i ostale operacije koje su predmet ove transakcije konsolidirano bilježili imovinu od 1,173 milijuna eura te bruto kredite građanima u vrijednosti od 810 milijuna eura. U posljednje dvije godine banka je ostvarila povrat na kapital od 1,9 odnosno 2,3 posto, a trenutno ima 1.405 zaposlenika te mrežu od 105 poslovnica i 138 bankomata. 

Za klijente Vojvođanske banke poslovanje s bankom ostaje nepromijenjeno; financijsko zatvaranje ugovora očekuje se do kraja 2017. OTP banka Srbija i Vojvođanska banka uložit će svaki napor da osiguraju brzu integraciju ovih dvaju financijskih institucija.